F 48 Vil ministeren i forlængelse af den regionalpolitiske redegørelse 2004 og tidligere vedtagelser uddybe, hvordan regeringen i praksis vil leve op til kravene om ens levevilkår, større lighed i service, beskæftigelse og økonomiske vilkår i alle egne af Danmark samt en speciel indsats for de dårligst stillede egne af landet, f.eks. Bornholm, Lolland-Falster, det sydfynske område og dele af Vestsjælland og Nord- og Vestjylland?

Af: Kristen Touborg (SF) og Aage Frandsen (SF)
Til: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2003-04
Status: Foretaget
Behandlet sammen: F 48 og F 54.

Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 95. Af Kristen Touborg (SF), Jens Peter Vernersen/Arne Toft (S), Margrethe Vestager (RV) og Mogens Nørgård Pedersen (KD).

Fremsat ............. FF 10787
Bortfaldet ............. FF 10815

V 96. Af Marianne Pedersen (V), Colette L. Brix (DF) og Else Theill Sørensen (KF).

Fremsat ............. FF 10791
Vedtaget .............. FF 10815

Fuld tekst:

V 95. Af Kristen Touborg (SF), Jens Peter Vernersen (S), Arne Toft (S), Margrethe Vestager (RV) og Mogens Nørgård Pedersen (KD):

»Folketinget konstaterer, at en række udkantsområder i Danmark med høj arbejdsløshed også har været hårdt ramt af stigningen i arbejdsløsheden, og opfordrer derfor regeringen til sammen med regionerne at gennemføre en særlig målrettet indsats til disse områder i form af

- støtte til at opbygge nye erhverv bl.a. inden for miljø- og energiområdet,

- at placere flere statslige arbejdspladser med naturligt tilhørsforhold til områder med lav økonomisk vækst eller i pendlingsregioner, der ligger inden for rækkevidden af områder med lav økonomisk vækst og høj ledighed, og

- at udbygge uddannelsesinstitutioner m.v. i og tæt på områderne med henblik på at tilføre den lokale arbejdskraft flere kvalifikationer. Hvis der gennemføres en strukturreform, skal der ved placering af offentlige arbejdspladser og lignende på alle niveauer tages vidtgående hensyn til egne af landet med lav økonomisk vækst og høj ledighed.«

V 96. Af Marianne Pedersen (V), Colette L. Brix (DF) og Else Theill Sørensen (KF):

»Folketinget noterer sig, at regeringen har iværksat flere initiativer, der bl.a. sigter på at fremme væksten i hele landet og særligt løfte udviklingen i udsatte udkantsregioner.

Folketinget opfordrer regeringen til at fortsætte indsatsen for at forbedre den regionale konkurrenceevne i udsatte områder samt til videre at afdække mulighederne for at fremme bosætningen i områder med en befolkningstilbagegang.

Endvidere opfordres regeringen til fortsat at fokusere på bredden i iværksætteri i forhold til udkantsområdernes vækstmuligheder for så vel små som store projekter.

Folketinget opfordrer også til, at der i forbindelse med en strukturreform inddrages regionale hensyn i placeringen af arbejdspladser og betjening af borgere, kommuner m.v. for opgaver, der overgår til staten.

Endelig opfordres regeringen til at følge lokaliseringen af de offentlige arbejdspladser, herunder den statslige forvaltning, jf. forslag til vedtagelse nr. V 73 fra maj 2002, og rapportere herom i de årlige regionalpolitiske redegørelser.«

Afstemning:

V 96 vedtaget med 60 stemmer (V, DF og KF) mod 48 (S, SF, RV, EL og KD).

V 95 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Marianne Pedersen (V), Jens Peter Vernersen (S), Arne Toft (S), Colette L. Brix (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kristen Touborg (SF), Margrethe Vestager (RV) og Line Barfod (EL)