B 98 Forslag til folketingsbeslutning om stramning af familiesammenføringsreglerne med henblik på at undgå overgreb mod kvinder og børn.

Samling: 2003-04
Status: 2. behandlet/Forkastet
Behandlet sammen: B 98 og B 99.

Efter 1. beh. henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Beslutningsforslaget opfordrede regeringen til at tage initiativer med henblik på at skærpe betingelserne for familiesammenføring af ægtefæller, så overgreb mod kvinder og børn kunne forhindres. Disse initiativer skulle bl.a. indebære, at den herboende blev forpligtet til at forsørge sin familiesammenførte ægtefælle, indtil denne havde fået permanent opholdstilladelse - også efter en skilsmisse, såfremt ægteskabet var ophørt som følge af vold fra den herboendes side.

Endvidere skulle herboende, der var dømt for vold mod en samlever eller ægtefælle eller for vold eller seksuelle overgreb mod børn, fratages adgang til familiesammenføring med udenlandsk ægtefælle eller med udenlandsk ægtefælle, som allerede havde egne børn, i op til 10 år efter, at det kriminelle forhold havde fundet sted.

Forslagsstillerne anførte i bemærkningerne, at samme mand ofte stod bag vold mod flere forskellige kvinder, og at der i visse tilfælde endda kunne være tale om »serieimport« af udenlandske kvinder. Disse kvinder blev lokket til Danmark med løfter om kærlighed og en tryg og sikker tilværelse, men i stedet risikerede de en dagligdag præget af vold og trusler. Efter forslagsstillernes opfattelse havde disse kvinder og børn krav på en beskyttelse, som danske myndigheder desværre ikke ydede i dag.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 12 (SF, RV og KD) stemte for, 83 (V, S, DF og KF) imod; 1 (EL) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Irene Simonsen (V), Karen J. Klint (S), Jesper Langballe (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kamal Qureshi (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV) og Bodil Kornbek (KD)