L 2 Forslag til lov om ændring af færdselsloven.

(Motorvejshastighed, skærpet håndhævelse af hastighedsgrænserne og andre initiativer til forbedring af færdselssikkerheden).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3.beh.

MMed loven gennemføres en række ændringer i færdselsloven:

- Den generelle hastighedsgrænse på motorveje forhøjes til 130 km/t.

- Den nuværende regel om betinget frakendelse af førerretten ved overskridelse af hastighedsgrænserne med mere end 70 pct. suppleres med en fast, øvre grænse på 160 km/t., således at der sker betinget frakendelse, hvis bare én af grænserne overskrides.

- Ved fastsættelsen af alle hastighedsbøder indgår som en skærpende omstændighed, hvis hastigheden har udgjort 140 km/t. eller derover.

- Der indføres obligatorisk tegngivning ved vognbaneskift på motorvej.

- Prøvetiden for førstegangserhververe af kørekort udvides fra 2 til 3 år. Herudover foretages en række mere tekniske ændringer.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at lovforslaget var et skridt mod gennemførelse af regeringens overordnede målsætning om at forhøje hastighedsgrænsen på motorvej for personbiler og motorcykler til 130 km/t. Forslaget om forhøjelse af hastighedsgrænserne blev ledsaget af forslag til en række kompenserende foranstaltninger, hvoraf en del kunne gennemføres administrativt, og som skulle øge færdselssikkerheden og medvirke til at sikre, at hastighedsgrænseme blev overholdt.

Lovforslaget fik sin endelige udformning med vedtagelse af nogle ændringsforslag fra justitsministeren.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (V, DF og KF) mod 47 (S, SF, RV, EL og KRF).
Partiernes ordførere
Karsten Nonbo (V), Sandy Brinck (S), Per Dalgaard (DF), Helge Adam Møller (KF), Margrete Auken (SF), Elisabeth Arnold (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Jann Sjursen (KrF)