L 152 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven med flere love.

(Afskaffelse af de facto-flygtninge-begrebet, effektivisering af asylsagsbehandlingen, skærpede betingelser for meddelelse af tidsudbegrænset opholdstilladelse og stramning af betingelserne for familiesammenføring m.v.).

Af: Integrationsminister Bertel Haarder ()
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Med loven afskaffes de facto-flygtningebegrebet, således at der fremover alene gives opholdstilladelse til asylansøgere, der efter internationale konventioner har krav på beskyttelse. Endvidere skærpes den tidsmæssige betingelse for meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse, således at der fremover stilles krav om 7 års ophold mod tidligere 3 år, og det præciseres, at tidsbegrænsede opholdstilladelser kan inddrages, hvis forholdene i udlændingens hjemland ændrer sig til det bedre.

Loven indebærer endvidere, at reglerne for familiesammenføring ændres, bl.a. således at alderskravet for ægtefællesammenføring forhøjes fra 18 til 24 år, at der som udgangspunkt stilles krav om økonomisk sikkerhedsstillelse på 50.000 kr., og at adgangen til familiesammenføring med forældre over 60 år afskaffes.

Endelig ændres asylsagsbehandlingen, bl.a. således at Dansk Flygtningehjælp ikke længere får en repræsentant i Flygtningenævnet.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget var en del af udmøntningen af regeringens udlændingeudspil »En ny udlændingepolitik« af 17. januar 2002. Regeringen ønskede hermed at begrænse indvandringen for at sikre ro til den nødvendige integration af de udlændinge, som allerede befandt sig i Danmark.

Lovforslaget vedtaget med 59 stemmer (V, DF og KF) mod 48 (S, SF, RV, EL, KRF og IA).
Partiernes ordførere
Birthe Rønn Hornbech (V), Sophie Hæstorp Andersen (S), Pia Kjærsgaard (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kamal Qureshi (SF), Elisabeth Arnold (RV), Søren Søndergaard (EL) og Jann Sjursen (KrF)