R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S)
Samling: 2000-01
Status: Forhandlet
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Aase D. Madsen (DF).

Ministre: Udenrigsministeren (Niels Helveg Petersen) og statsministeren (Poul Nyrup Rasmussen).

Under forhandlingen fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 1. Af Pernille Blach Hansen (S) og Elisabeth Arnold (RV).

Fremsat .............. FF 61
Vedtaget .............. FF 170

V 2. Af Keld Albrechtsen (EL).

Fremsat .............. FF 64
Bortfaldet .............. FF 170

V 3. Af Holger K. Nielsen (SF).

Fremsat .............. FF 106
Bortfaldet ............. FF 170

V 4. Af Kristian Thulesen Dahl (DF).

Fremsat .............. FF 121
Bortfaldet ............. FF 170

V 5. Af Frank Dahlgaard (UP).

Fremsat .............. FF 154
Bortfaldet ............. FF 170

Fuld tekst:

V 1. Af Pernille Blach Hansen (S) og Elisabeth Arnold (RV):

»Folketinget konstaterer, at resultatet af folkeafstemningen den 28. september 2000 indebærer, at lovforslaget om Danmarks deltagelse i den fælles valuta er bortfaldet.

Men det betyder ikke, at Danmark vender ryggen til Europa. I respekt for resultatet af folkeafstemningen vil regeringen varetage Danmarks interesser i EU-samarbejdet og bidrage til at løfte en række fælles opgaver i Europa.

Idet Folketinget understreger, at nedbrydningen af efterkrigstidens politiske, økonomiske og sociale skel er den vigtigste europæiske dagsorden i de kommende år, og at EU's vigtigste opgave derfor er udvidelsen med Central- og Østeuropa, opfordrer Folketinget regeringen til,

— aktivt at medvirke til afslutning af forhandlingerne i regeringskonferencen til december i Nice, således at EU for sit vedkommende kan være parat til at optage de første nye lande med udgangen af 2002,

— at lægge afgørende vægt på, at den enkelte medlemsstat også fremover skal have mulighed for at føre sin egen fordelingspolitik og for at opretholde eller forbedre sin sociale standard, jf. erklæringen herom fra Det Europæiske Råd i Edinburgh i december 1992. Regeringen kan således ikke acceptere traktatændringer, som kan undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel eller det danske velfærdssystem,

— at holde tæt kontakt med Folketingets partier og Folketingets Europaudvalg med henblik på at drøfte de danske holdninger, efterhånden som forhandlingerne skrider frem, og

— at de kommende drøftelser med Folketingets partier om Danmarks Europapolitik også omfatter udviklingen efter Nicetraktaten, herunder både samarbejdet mellem medlemslandene om en række fælles opgaver og Europas globale indsats.«

V 2. Af Keld Albrechtsen (EL):

»Folketinget fastslår, at Danmark ikke vil tillade nogen form for afgivelse af vetoretten på spørgsmål, der direkte eller indirekte kan påvirke vores egen ret til at bestemme vores socialpolitik eller velfærdspolitik, og at der i overensstemmelse med statsministerens og udenrigsministerens tilkendegivelser om nødvendigt vil blive nedlagt veto mod sådanne traktatforslag.«

V 3. Af Holger K. Nielsen (SF):

»Idet Folketinget tager til efterretning, at 53,1 pct. af vælgerne den 28. september 2000 stemte nej til den fælles valuta, konstaterer Folketinget, at der med nejet ikke er sat spørgsmålstegn ved det danske EU-medlemskab eller vigtigheden af et dansk engagement i EU's og Europas fremtidige udvikling.

Folketinget konstaterer, at et flertal i den danske befolkning på baggrund af ØMU-nejet ikke ønsker at deltage i en vidtgående unionsudvikling, samt at resultatet af folkeafstemningen er udtryk for en betydelig splittelse i befolkningen og mellem et flertal af befolkningen og et flertal i Folketinget. Folketinget lægger vægt på, at der fra alle sider gøres en aktiv indsats for at skabe en dansk Europapolitik, der sikres bred folkelig opbakning.

På den baggrund opfordres regeringen til at formulere en ny og langsigtet dansk Europapolitik, bl.a. ud fra følgende hovedlinjer:

— De danske undtagelser skal ligge fast og være et væsentligt grundlag for den fremtidige danske Europapolitik.

— Danmark skal fortsat spille en offensiv rolle i EU's miljøpolitik og herunder arbejde for flertalsafgørelser vedrørende miljøafgifter.

— Danmark skal i EU modvirke social og skattemæssig dumping og derfor arbejde for flertalsafgørelser omkring minimumssatser for selskabsbeskatning.

— Danmark skal inden for EU arbejde for en ikkemilitær sikkerhedspolitik og en global rolle for EU, sombl.a. udfordrer USA i FN og WTO.

— Danmark skal ud fra sikkerhedspolitiske hensyn støtte en ambitiøs udvidelsesstrategi, som omfatter hele Østeuropa og Centraleuropa, herunder ikke mindst Sydøsteuropa, og som indbefatter en fastlagt tidsramme for udvidelsesprocessen.

— Danmark skal gå ind i en konstruktiv debat om et mere fleksibelt EU-samarbejde.

— Danmark skal arbejde for en yderligere demokratisering af EU-samarbejdet med mere åbenhed og gennemsigtighed samt større åbenhed i den danske EU-beslutningsproces.

Folketinget opfordrer regeringen til at inddrage nej-partier og nej-bevægelser i debatten om den igangværende regeringskonference. Folketinget lægger vægt på, at Nicetraktaten skal sikre en positiv udvidelsesproces. Folketinget lægger endvidere vægt på, at regeringens løfter før folkeafstemningen vedrørende flertalsafgørelser på det sociale og arbejdsmarkedsmæssige område efterleves, så det sikres, at der ikke sker nogen undergravning af det danske velfærdssamfund og den danske model.«

V 4. Af Kristian Thulesen Dahl (DF):

»Folketinget konstaterer, at folkeafstemningen den 28. september 2000 resulterede i en klar afvisning af euroen til erstatning af kronen, og at regeringen har indkaldt Folketingets partier til en drøftelse.

I denne forbindelse opfordrer Folketinget regeringen til:

— Fuldt ud at respektere afstemningens resultat.

— At tage en åben debat om forhandlingsmandatet op til Nicetopmødet.

— At forhandle med partierne og bevægelserne om et offensivt dansk udspil til et mere fleksibelt opbygget europæisk samarbejde.«

V 5. Af Frank Dahlgaard (UP):

»Idet Folketinget konstaterer,

— at kurserne på danske aktier og obligationer er steget siden befolkningens nej til euroen den 28. september,

— at den danske obligationsrente har nærmet sig til den lave tyske rente siden euronejet, og

— at kronen er styrket siden euronejet og nu ligger på den stærke side af den aftalte centralkurs, udtrykker Folketinget sin dybe forundring over Økonomiministeriets rapport »Danmark og euroen« fra april og sin afstandtagen fra den økonomiske skræmmekampagne, som blev ført af regeringen og de øvrige europolitikere op til folkeafstemningen den 28. september.«

Afstemning:

V 1 vedtaget med 83 stemmer (S, V, KF, CD, RV, LH og Flemming Kofod-Svendsen (KRF)) mod 11 (DF, EL og FRI); 11 (SF, Jann Sjursen (KRF) og Frank Dahlgaard (UP)) stemte hverken for eller imod.

V 2, V 3, V 4 og V 5 var hermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Pernille Blach Hansen (S), Ulla Tørnæs (V), Óli Breckmann (KF), Lene Espersen (KF), Holger K. Nielsen (SF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Elisabeth Arnold (RV), Peter Duetoft (CD), Jóannes Eidesgaard (UFG), Frank Dahlgaard (UFG), Keld Albrechtsen (EL), Jann Sjursen (KrF), Kim Behnke (FRI), Mogens Andreasen (LH) og Inge Refshauge (LH)