L 9 Forslag til lov om Det Centrale Personregister.

Af: Indenrigsminister Thorkild Simonsen ()
Samling: 1998-99
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Lovforslaget indeholdt regler for opbygningen af Det Centrale Personregister (CPR) på grundlag af personnumre samt reglerne for tildelingen af disse og fastlagde, hvilke oplysningstyper der kunne registreres i CPR om den enkelte.

Lovforslaget indeholdt endvidere regler om registreringen af borgernes bopæl og indebar en forbedring af beskyttelsen af den enkelte - som ønskede dette - mod videregivelse af oplysninger.

Endelig indeholdt lovforslaget en udtømmende regulering af den udnyttelse, som offentlige myndigheder og private kunne gøre af de registrerede oplysninger i CPR.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelsestale, at formålet med lovforslaget var at erstatte den gældende lov om folkeregistrering med en tidssvarende lov, hvor borgernes grundlæggende rettigheder og pligter med hensyn til folkeregistreringen og adgangen til udnyttelse af de registrerede oplysninger fremgik af selve lovteksten.

Lovforslaget skulle endvidere forbedre den private sektors muligheder for at udnytte CPR's oplysninger.

Lovforslaget var i overensstemmelse med direktiv nr. 95/46/EF om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger. Allerede den gældende lov om folkeregistrering var dog forenelig med dette direktiv efter den ændring, der skete af folkeregistreringsloven med vedtagelsen af lovforslag nr. L 46 fremsat i folketingsåret 1997-98 (2. samling).

Ved 1. behandling lagde en række ordførere stor vægt på den tætte sammenhæng mellem dette lovforslag og forslag til lov om behandling af personoplysninger (lovforslag nr. L 44), der blev behandlet i Retsudvalget, og ønskede, at de to lovforslag fulgtes ad.
Partiernes ordførere
Erling Christensen (S), Harald Kjøller (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kristen Touborg (SF), Christian H. Hansen (DF), Anders Samuelsen (RV), Ebbe Kalnæs (CD), Line Barfod (EL), Tove Videbæk (KrF) og Thorkild B. Fransgaard (FP)