L 174 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om seniorydelse og lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

(Fleksibel efterløn m.v.).

Af: Arbejdsminister Ove Hygum ()
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 174, L 175, L 176, L 177 og L 178.

Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer reglerne for efterløn med virkning fra den 1. juli 1999. Reglerne om et efterlønsbevis videreføres, men anciennitetskravet for medlemskab af en arbejdsløshedskasse og for indbetaling af efterlønsbidrag hæves fra 20 til 25 år.

Delefterlønsordningen afskaffes, og der kan arbejdes ubegrænset mod fradrag i efterlønnen. Ydelsen er i hele efterlønsperioden 91 pct. af de maksimale dagpenge. Der sker fradrag i forskelligt omfang for alle pensionsordninger, uanset om de kommer til udbetaling i efterlønsperioden eller ej.

Medlemmer, der udskyder overgangen til efterløn i mindst 2 år efter efterlønsbevisets virkningsdato, vil få forskellige rettigheder, bl.a. ret til efterløn svarende til de maksimale dagpenge og optjening af en præmie for hver 481 timer, som medlemmet arbejder herudover. Præmien kommer til udbetaling, når medlemmet fylder 65 år og går på folkepension.

Et medlem, som har indbetalt bidrag til efterlønsordningen, kan få bidraget overført til en arbejdsmarkedspensionsordning eller anden pensionsordning, såfremt medlemmet ikke længere ønsker muligheden for at gå på efterløn. Medlemmer, der er fyldt 60 år den 1. juli 1999, forbliver i eller overgår til den hidtil gældende efterlønsordning, idet de dog kan vælge, om de vil arbejde efter den gældende 200-timers-regel eller overgå til de nye fradragsregler.

Lovforslaget var en opfølgning på den del af aftalen om finansloven for 1999, der vedrørte et nyt tilbagetrækningssystem. Lovforslaget skulle ses i sammenhæng med L 176 om nedsættelse af folkepensionsalderen til 65 år og en række andre lovforslag i relation til nedsættelsen af folkepensionsalderen.

Lovforslaget fik sin endelige udformning efter vedtagelsen af en række ændringsforslag. Bl.a. indgik retten til at få indbetalte efterlønsbidrag overført til en anden pensionsordning ikke i det oprindeligt fremsatte lovforslag.

Lovforslaget vedtaget med 84 stemmer (S, V, KF, CD, RV og KRF) mod 23 (SF, DF, EL og FP).
Partiernes ordførere
Bjarne Laustsen (S), Jørn Pedersen (S), Kristian Jensen (V), Erik Larsen (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Aage Frandsen (SF), Villy Søvndal (SF), Klaus Kjær (DF), Mogens Andreasen (DF), Anders Samuelsen (RV), Susanne Clemensen (CD), Jette Gottlieb (EL), Ole M. Nielsen (KrF) og Tom Behnke (FP)