B 106 Forslag til folketingsbeslutning om udarbejdelse af en uvildig kommissionsrapport om positive og negative sider ved en dansk tilslutning til euroen.

Samling: 1998-99
Status: Bortfaldet
Beh sammen: B 106 og B 112.

Efter 1. beh henvist til Europaudvalget (EUU).

Beslutningsforslaget pålagde regeringen forud for en eventuel folkeafstemning at stille forslag om udarbejdelse af en uvildig kommissionsrapport om negative og positive sider ved en dansk deltagelse i den europæiske fælles mønt (euroen).

Den uvildige kommission, som man forestillede sig sammensat af både tilhængere og modstandere fra universitetsverdenen, skulle belyse fordele og ulemper ved:

- Den nuværende fastkurspolitik versus tilslutning til euroen,

- risici ved manglende styring af nogle medlemsstaters økonomier,

- den demokratiske konstruktion af Den Europæiske Centralbank og

- Grønlands og Færøernes stilling.

Det fremgik af bemærkningerne til forslaget, at forslagsstillerne ønskede at sikre den bredeste, bedste og mest nuancerede information om euroen, idet de betragtede en eventuel folkeafstemning om tilslutning til euroen som den vigtigste siden afstemningen om Danmarks tilslutning til De Europæiske Fællesskaber i 1972. Forslagsstillerne havde, baseret på historiske erfaringer, svært ved at forestille sig en møntunion uden samtidig en større politisk union. Samtidig fandt de det tvivlsomt, om befolkningen kunne have tillid til regeringens planlagte oplysningskampagne om konsekvenserne af dansk medlemskab af euroen, idet de frygtede, at kampagnen ville blive ensrettet og ensidig regeringspropaganda.
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Jens Rohde (V), Lene Espersen (KF), Anne Baastrup (SF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Elisabeth Arnold (RV), Susanne Clemensen (CD), Keld Albrechtsen (EL), Børge Klit Johansen (KrF) og Kim Behnke (FP)