L 60 Forslag til lov om integration af udlændinge i Danmark

(integrationslov).

Af: Indenrigsminister Thorkild Simonsen ()
Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 59 og L 60.

Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

Loven indebærer en reform af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge på bl.a. følgende centrale områder:

- Ansvaret for integrationen overgår fra Dansk Flygtningehjælp til kommunerne.

- Fordelingen af flygtninge skal som udgangspunkt ske ved frivillig aftale mellem kommunerne, men kan fastlægges af Udlændingestyrelsen, hvis en sådan aftale ikke kommer i stand.

- Udlændinge, som er omfattet af lovforslaget, skal i 3 år gennemgå et introduktionsprogram, som bl.a. indeholder aktivering, danskundervisning og kursus i samfundsforståelse.

- Der indføres en særlig introduktionsydelse til udlændinge, som gennemgår et introduktionsprogram. Introduktionsydelsen kan nedsættes eller bortfalde ved f.eks. manglende deltagelse i introduktionsprogrammet eller ved flytning uden kommunens godkendelse.

- Der indføres adgang til oprettelse af integrationsråd i de enkelte kommuner.

Det fremgik af bemærkningerne, at formålet bl.a. var at bidrage til, at nyankomne udlændinge blev sikret mulighed for på lige fod med andre borgere at deltage i det danske samfundsliv med henblik på hurtigere at blive selvforsørgende. Det var endvidere hensigten at give den enkelte udlænding en forståelse for det danske samfunds værdier og normer.

Lovforslaget var en del af regeringens udspil om integrations- og udlændingepolitikken, jf. omtalen ovenfor af L 59 samt nedenfor af L 65 og L 66.

Lovforslaget vedtaget med 51 stemmer (S, CD og RV) mod 25 (SF, DF, EL, FP og KRF); 37 (V og KF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Bendt Bendtsen (KF), Pia Kjærsgaard (DF), Pernille Frahm (SF), Henrik Svane (RV), Arne Melchior (CD), Søren Søndergaard (EL), Jann Sjursen (KrF) og Tom Behnke (FP)