L 102 Forslag til lov om skattemæssige afskrivninger

(afskrivningsloven).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 100, L 101, L 102, L 103, L 104 og L 105.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder en generel revision af afskrivningsloven.

Herudover indeholder loven en række ændringer af de gældende afskrivningsregler. Som eksempler kan nævnes, at der sker en opstramning af adgangen til straksafskrivninger af småaktiver, at adgangen til at foretage forskudsafskrivninger på bygninger m.v. afskaffes, og at der gives adgang til at afskrive på udgifter til ombygning og indretning af værelser til landboturisme.

Lovforslaget var en del af regeringens såkaldte pinsepakke og en delvis genfremsættelse af lovforslag nr. L 244 fra folketingsåret 1996-97, jf. omtalen i Årbog & Registre 1996-97 side 199-200.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det i første række skulle ses i sammenhæng med regeringens fremsatte lovforslag om justeringer af erhvervsbeskatningen.

Udmøntningen af forliget mellem regeringen, SF og Enhedslisten om pinsepakken betød bl.a., at satsen for afskrivning på driftsmidler og skibe blev forhøjet fra den foreslåede sats på 25 pct. til 30 pct.

Om justeringerne af erhvervsbeskatningen henvises i øvrigt til omtalen under L 100. Om pinsepakken generelt henvises der til omtalen under L 92.

Der henvises i øvrigt til lovforslag nr. L 103.

Lovforslaget vedtaget med 56 stemmer (S, SF, RV og EL) mod 55 (V, KF, DF, CD, FP og KRF).
Partiernes ordførere
Bjarne Laustsen (S), Peter Brixtofte (V), Flemming Hansen (KF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Jes Lunde (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Thorkild B. Fransgaard (FP) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)