B 23 Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning om danske præferencer for Danmarks fremtidige deltagelse i det europæiske samarbejde.

Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Europaudvalget (EUU).

Beslutningsforslaget indeholdt en opfordring til regeringen om at fremsætte lovforslag om afholdelse af en vejledende folkeafstemning om danske præferencer for Danmarks fremtidige deltagelse i det europæiske samarbejde. Det var i beslutningsforslaget nærmere angivet, hvilke spørgsmål der skulle stilles ved den ønskede folkeafstemning.

Det fremgik af bemærkningerne, at forslagsstillerne ønskede en vejledende folkeafstemning til afdækning af danskernes præferencer for formen og omfanget af det fremtidige europæiske samarbejde. Resultatet skulle i tilfælde af et nej til Amsterdamtraktaten ved folkeafstemningen den 28. maj 1998 danne grundlag for regeringens forhandlinger og i tilfælde af et ja bruges som reference for fremtidige forhandlinger om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde.

Det fremgik endvidere, at forslagsstillerne altid generelt havde ønsket, at der blev gjort større brug af folkeafstemninger for at tage befolkningen med på råd, og at de specielt ønskede det på baggrund af den store uoverensstemmelse mellem folketingsflertallet og befolkningen i EU-spørgsmål.
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Charlotte Antonsen (V), Lene Espersen (KF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Keld Albrechtsen (EL), Jann Sjursen (KrF) og Kim Behnke (FP)