B 9 Forslag til folketingsbeslutning om mulighed for afholdelse af ekstraordinære kommunale valg.

Af: Aage Frandsen (SF) , Jes Lunde (SF) , Villy Søvndal (SF) og Kristen Touborg (SF)
Samling: 1997-98 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Beslutningsforslaget indeholdt en opfordring til regeringen til at fremsætte lovforslag, som gav vælgerne mulighed for at bestemme, at der ekstraordinært skal holdes nyvalg til kommunalbestyrelser, amtsråd og bydelsråd. Lovforslaget skulle udarbejdes efter retningslinjer, der var nærmere angivet i beslutningsforslaget.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hed det i bemærkningerne bl.a.:

»Dansk parlamentarisme hviler på det princip, at hvis regeringen i Folketinget mødes af et mistillidsvotum, skal den træde tilbage, og nyvalg skal udskrives. I modsætning hertil hviler det danske kommunestyre på den tillid, borgerne udstyrer deres folkevalgte med hvert fjerde år. Opstår der udpræget mistillid mellem borgere og kommunestyre, er der ikke nogen mekanisme, der kan afprøve omfanget af denne mistillid. Der tænkes her alene på de helt ekstraordinære situationer, hvor flertallet i en kommunalbestyrelse m.v. direkte handler imod det, der var forudsætningerne forud for valget.«
Partiernes ordførere
Frederik Nørgaard (S), Mariann Fischer Boel (V), John Vinther (KF), Aage Frandsen (SF), Ulla Solvang (RV), Kim Behnke (FP) og Frank Aaen (EL)