L 251 Forslag til lov om fremskaffelse og anvendelse af humant blod og blodprodukter til lægemiddelformål m.v.

Af: Sundhedsminister Birte Weiss (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven sikrer, at der fortsat kan opretholdes en ordning med selvforsyning af blod og blodprodukter baseret på blod afgivet af frivillige og ubetalte donorer. Hertil kommer, at tapning af blod kun må gennemføres af blodbanker, der er knyttet til det offentlige sygehusvæsen, ligesom der etableres eneret for Statens Seruminstitut til at forestå indsamling, produktion, fremskaffelse og distribution af blodplasma og andre produkter.

Priserne for produkterne fastsættes af Lægemiddelstyrelsen, medens blodbankernes leverancer sker vederlagsfrit.

I 1995 indgik Amtsrådsforeningen og HS en rammeaftale med Statens Seruminstitut om selvforsyning med blod og blodprodukter.

Den 14. marts 1997 afsagde Klagenævnet for Udbud kendelse om, at amterne og H:S skal anerkende, at de har handlet i strid med EU's indkøbsdirektiv ved at undlade at foretage EU-udbud af deres indkøb af blod og blodprodukter. På den baggrund blev det fundet nødvendigt at lovgive med henblik på at fastholde ordningen med selvforsyning.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 111 stemmer.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Ester Larsen (V), Henriette Kjær (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ulla Solvang (RV), Jan Køpke Christensen (FP), Addi Andersen (CD), Bruno Jerup (EL) og Pia Kjærsgaard (DF)