F 22 Hvilke oplysninger kan regeringen give om forløbet af Rushdie-sagen og om begrundelsen for at aflyse Rushdies besøg den 14. november d.å., samt hvilke konsekvenser får regeringens håndtering af sagen?

Til: Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (RV) Justitsminister , Bjørn Rømer Westh (S) Statsminister og Poul Nyrup Rasmussen (S)
Samling: 1996-97
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiveret dagsorden:

D 18. Af Holger K. Nielsen (SF) og Søren Søndergaard (EL).

Fremsat ................ FF 1172
Vedtaget ................ FF 1199

Fuld tekst:

D 18. Af Holger K. Nielsen (SF) og Søren Søndergaard (EL):

»Folketinget konstaterer, at regeringens tiltrædelse af sikkerhedsmyndighedernes trusselsvurdering er regeringens ansvar.

Men Folketinget finder det under alle omstændigheder meget beklageligt, at regeringens beslutning den 10. oktober 1996 ikke var ledsaget af et tilstrækkeligt klart alternativ, der var acceptabelt for Salman Rushdie.

Folketinget finder, at sagens håndtering derefter var kritisabel og præget af fejlskøn, bl.a. fordi den kunne skabe tvivl om Danmarks holdning til fatwaen.

På denne baggrund skal Folketinget udtale klar kritik af det samlede forløb.

Folketinget noterer derimod med tilfredshed, at regeringen den 3. november har givet Salman Rushdie en uforbeholden undskyldning, og at Salman Rushdie den 13. november fik overrakt Aristeionprisen under for ham fuldt acceptable former.

Folketinget udtaler sin fordømmelse af fatwaen, der dømte Salman Rushdie til døden og opfordrede til at myrde ham. Denne dom er fældet under tilsidesættelse af verdenserklæringen om menneskerettigheder og princippet om staternes suverænitet og er derfor ugyldig.

På den baggrund opfordrer Folketinget regeringen til at skærpe kampen imod fatwaen og at fastholde den linje, der er lagt bl.a. ved ministres modtagelse af Salman Rushdie.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 18 vedtaget enstemmigt med 125 stemmer.
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Uffe Ellemann-Jensen (V), Anders Fogh Rasmussen (V), Per Stig Møller (KF), Holger K. Nielsen (SF), Jørgen Estrup (RV), Tom Behnke (FP), Kirsten Jacobsen (FP), Søren Søndergaard (EL), Arne Melchior (CD) og Pia Kjærsgaard (DF)