L 267 B Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

(Lejefastsættelse ved aftalens indgåelse m.v.).

Af: Boligminister Ole Løvig Simonsen (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Boligudvalget (BOU).

Loven ændrer reglerne for lejefastsættelsen i forbindelse med indgåelse af lejeaftaler. For lejemål, som ikke er forbedret, præciseres det, at lejen ikke må overstige den omkostningsbestemte leje. For lejemål, som ikke er gennemgribende forbedret, må lejen ikke overstige den omkostningsbestemte leje plus en forbedringsforhøjelse, som beregnes efter de regler, der gælder for den pågældende type forbedring.

For lejemål, som er gennemgribende forbedret, kan der fortsat aftales en leje, som ikke væsentligt må overstige det lejedes værdi. For disse lejemål indføres endvidere den regel, at det påhviler udlejer dels at godtgøre, at der er tale om en gennemgribende forbedring, dels at lejen ikke væsentligt overstiger det lejedes værdi.

Loven ændrer desuden bemyndigelsen til at fastsætte normtal, ligesom lejefastsættelsen for småejendomme præciseres.

Hovedreglen for lejefastsættelse har hidtil været, at der ikke kunne aftales en leje, som oversteg den omkostningsbestemte leje. Kun i de tilfælde, hvor der var gennemført forbedringer, som gjorde, at lejemålet ikke kunne sammenlignes med øvrige lejligheder i ejendommen, kunne der aftales en leje på basis af det lejedes værdi, idet der ikke hermed blev pålagt den pågældende lejer mere byrdefulde vilkår end de vilkår, der gjaldt for de øvrige lejere.

Der har imidlertid i retspraksis vist sig en tendens til, at der ikke behøver at være gennemført så omfattende forbedringer som tidligere for at gøre lejemålet usammenligneligt med de øvrige lejemål. Hvis huslejenævnet har nedsat lejen, og udlejer indbringer afgørelsen for boligretten, har det desuden i mange tilfælde vist sig, at lejer ikke har kunnet bevise, at lejen væsentlig oversteg det lejedes værdi.

Hensigten med lovforslaget var at rette op på disse forhold.

Lovforslaget vedtaget med 63 stemmer (S, SF, RV, EL og CD) mod 45 (V, KF, FP og DF).