L 179 Forslag til lov om ændring af lov om et videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter.

(Nedsættelse, opfølgning m.v.).

Af: Sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen ()
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Med revisionen af loven fastsættes bestemmelser om afgørelsesmåden i Den Centrale Videnskabsetiske Komité i de tilfælde, hvor der ikke kan opnås enighed om bedømmelsen af et projekt. Endvidere udvides det antal medlemmer, som der maksimalt må være i en regional komité, fra 11 til 15 medlemmer, samtidig med at der foretages en præcisering af, hvorledes registerforskningsprojekter og spørgeskemaundersøgelser skal anmeldes til og godkendes af komiteerne. Endelig forpligter loven komitésystemet til årligt at udarbejde en redegørelse om et eller flere emner i tilknytning til spørgsmålet om komiteernes opfølgning og kontrol med de godkendte projekter.

Med lovforslaget blev der foretaget en lovpligtig revision af lov nr. 503 af 24. juni 1992 om et videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter.

Regeringen fandt, at det i forbindelse med revisionen af komitéloven ville være hensigtsmæssigt at udskille lovens kapitel 4 om forplantningsteknologi til en selvstændig lovgivning, og fremsatte den 7. februar 1996 lovforslag nr. L 200 om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v.

Lovforslaget vedtaget med 109 stemmer (S, V, KF, SF, RV, EL, CD, DF og Aage Brusgaard (FP)) mod 2 (FP).
Partiernes ordførere
Hanne Andersen (S), Tove Fergo (V), Karen Højte Jensen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Vibeke Peschardt (RV), Addi Andersen (CD), Jan Køpke Christensen (FP), Bruno Jerup (EL) og Pia Kjærsgaard (DF)