L 133 Forslag til lov om ændring af ligningsloven, personskatteloven og virksomhedsskatteloven.

(Vindmøller).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer reglerne for beskatning af personligt ejede vindmøller.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at lovforslaget skulle ses i sammenhæng med en lempelse af privates adgang til at erhverve vindmølleandele, som kunne medføre utilsigtede konsekvenser i form af relativt store skattefordele.

Lovforslaget indeholdt en tilpasning og forenkling af de gældende regler for beskatning af personligt ejede vindmøller.

Hver vindmølleejer får et fradrag i vindmølleindkomsten eksklusive renter på 2.300 kr., dog således at fradraget ikke kan overstige nettoindkomsten fra vindmølledriften. De 2.300 kr. svarer omtrent til nettoindkomsten før renter fra en typisk vindmølleandel.

Der blev vedtaget to ændringsforslag til det oprindelige forslag:

For at forenkle administrationen af skattereglerne blev fradragsreglen ændret til en skattefritagelsesregel kombineret med et skematisk fradrag. Herefter kan fysiske personer, der ejer vindmøller eller vindmølleandele, vælge at medregne 60 pct. af den del af bruttoindkomsten fra vindmølledriften, der overstiger 3.000 kr., i den
skattepligtige indkomst.

Der blev desuden indført en overgangsregel for vindmølleejere, der i indkomståret 1995 har anvendt de hidtil gældende regler.

Lovforslaget vedtaget med 103 stemmer (S, V, KF, SF, RV,
EL og CD) mod 6 (FP og DF).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Peter Hansen-Nord (V), Brian Mikkelsen (KF), Jes Lunde (SF), Elisabeth Arnold (RV) og Frank Aaen (EL)