L 132 Forslag til lov om ændring af lov om påligningen af indkomst- og formueskat til staten (ligningsloven). Ph.d.-studerendes studierejser i udlandet m.v.).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 139.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer skattereglerne vedrørende ph.d.-studerendes studierejser i udlandet m.v.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at ph.d.-studerende skattemæssigt anses som studerende og derfor ikke er berettigede til at modtage skattefri time- og dagpengegodtgørelse m.v. fra uddannelsesinstitutionen under studieophold i udlandet.

Det blev foreslået, at de ph.d.-studerende, der modtager stipendium, ud over den skattefri del af stipendiet får mulighed for at modtage skattefri beløb fra uddannelsesinstitutionen til dækning af merudgifter. Størrelsen af det skattefri beløb fastsættes af Ligningsrådet.

Af forenklingsmæssige grunde blev det samtidig foreslået at forhøje de skattefri beløbsgrænser for studierejselegater, således at de svarer til beløbsgrænserne for ph.d.-studerendes studieophold i udlandet.

Det overvejes at ændre ph.d.-studerendes status til overenskomstmæssig ansættelse som lønmodtagere. Særreglerne for ph.d.-studerende, der modtager stipendium, får derfor kun midlertidig virkning for indkomstårene 1995-97.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 118 stemmer.
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Lis Greibe (S), Lars Løkke Rasmussen (V), John Vinther (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Addi Andersen (CD), Bruno Jerup (EL) og Kim Behnke (FP)