L 85 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og lov om social bistand.

(Opstramninger i åbenbart grundløs-proceduren m.v.).

Af: Indenrigsminister Birte Weiss (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Med loven gennemføres en (yderligere) effektivisering af asylsagsproceduren specielt i sager, der behandles efter åbenbart grundløs-proceduren. Således begrænses adgangen til at anmode om genoptagelse af asylsagen, indgive ansøgning til Indenrigsministeriet om humanitær opholdstilladelse og indbringe udlændingemyndighedens afgørelse for Folketingets Ombudsmand med den virkning, at der gives opsættende virkning.

Endvidere indeholder loven en bestemmelse om, at en asylansøgning bortfalder, såfremt den pågældende udlænding udebliver uden anmeldt lovligt forfald fra et møde hos asylmyndighederne.

Herudover indføres en række bestemmelser i udlændingeloven om videregivelse af asylsagens akter til politiet og oplysninger om kriminalitet til udlændingemyndighederne.

Strafferammen for menneskesmugling forhøjes ved loven til 2 års fængsel. Endvidere følger det af loven, at personer, der under en straffesag er frihedsberøvet efter udlændingeloven, skal have frihedsberøvelsen fratrukket i den straf, som eventuelt senere idømmes.

Loven indeholder desuden bestemmelser med henblik på Danmarks opfyldelse af internationale forpligtelser, der følger af EU-retten og Blindpassagerkonventionen.

Herudover indeholder loven en række ændringer af mere eller mindre teknisk art.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at dette kunne ses i forlængelse af de effektiviseringer af asylsagsbehandlingen, der skete ved lov nr. 421 af 1. juni 1994 (se omtalen af lovforslag nr. L 214 i Årbog & Registre 1993-94 side 183). Endvidere indeholdt lovforslaget bl.a. forslag om ændringer på baggrund af Finansministeriets turnusundersøgelse af Direktoratet for Udlændinge.

Lovforslaget vedtaget med 105 stemmer (S, V, KF, FP, RV og CD) mod 15 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Ulla Tørnæs (V), Helge Adam Møller (KF), Jørn Jespersen (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Søren Søndergaard (EL)