L 70 Forslag til lov om ændring af lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v. og lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m.v.

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven forlænges lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v. med 9 måneder. Samtidig ændres lov om skattemæssige afskrivninger m.v., således at den særlige adgang til at straksafskrive miljøforbedrende investeringer forlænges tilsvarende.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at der efter lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v. kunne ydes støtte til investeringer i anlæg til opbevaring af husdyrgødning, der var nødvendige til opfyldelse af lovgivningens krav til udbringning, udnyttelse og opbevaring af husdyrgødning fra landbrug og andre virksomheder med husdyrhold. Efter de gældende regler skulle de miljøforbedrende investeringer være gennemført senest den 31. december 1994 for at være støtteberettigede. Det havde imidlertid i løbet af 1994 vist sig, at nogle landmænd ikke havde haft mulighed for at gennemføre de miljøforbedrende investeringer før 31. december 1994 på grund af en ekstraordinær stor efterspørgsel efter opbevaringsanlæg i sommeren og efteråret 1994. Lovforslaget skulle derfor forlænge den gældende ordning med 9 måneder, således at der kunne ydes støtte til miljøforbedrende investeringer, der afsluttedes inden den 1. oktober 1995, forudsat at landmanden havde afgivet bestilling på et opbevaringsanlæg inden den 1. oktober 1994.

Der ville ved bekendtgørelse blive fastsat regler om, at landmænd, der havde indgivet ansøgning om gældssanering, og som modtog tilsagn om gældssanering efter den 1. oktober 1994, skulle kunne opnå miljøinvesteringsstøtte til investeringer, der afsluttedes inden den 1. oktober 1995. Endvidere ville der blive etableret adgang til støtte for landmænd, der i 1994 havde været omfattet af konkrete planer om etablering af et fælles biogasanlæg eller lignende anlæg, og hvor sådanne planer var blevet opgivet efter den 1. oktober 1994.

Lovforslaget vedtaget med 131 stemmer (S, V, KF, SF, FP, RV og CD) mod 6 (EL).
Partiernes ordførere
Erik Mortensen (S), Christian Mejdahl (V), Jens Jørgensen (KF), Kristen Touborg (SF), Niels Højland (FP), Vibeke Peschardt (RV) og Frank Aaen (EL)