L 235 Forslag til lov om undersøgelse af den færøske banksag.

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at der gennemføres en undersøgelse af det samlede begivenhedsforløb i forbindelse med de initiativer, der fra 1992 blev taget for at redde de to færøske banker Sjovinnubanken og Føroyabanken fra økonomisk sammenbrud.

Kommissionen skal navnlig undersøge omstændighederne omkring aktiebyttet den 22. marts 1993 mellem Den Danske Bank og Finansieringsfonden af 1992. Undersøgelsen foretages af en kommission bestående af 3 medlemmer, der udpeges af justitsministeren i samråd med Færøernes landsstyre. Der udpeges endvidere en person til at bistå med afhøringer i retten. En gruppe bestående af 6 personer udpeget af justitsministeren og landsstyret følger kommissionens arbejde.

Kommissionens opgave er at foretage en forundersøgelse, hvorefter de involverede institutioner m.v. på grundlag af den afklaring af det faktiske begivenhedsforløb, som kommissionen gennem undersøgelsen har tilvejebragt, kan drage de retlige og eventuelle politiske konklusioner.

Kommissionen bestemmer selv, i hvilket omfang undersøgelsen skal foregå på et skriftligt eller mundtligt grundlag. Efter loven er der pligt til at udlevere skriftligt materiale og til at afgive redegørelser og besvare spørgsmål efter kommissionens anmodning herom. Udleverings- og oplysningspligten går forud for eventuelle tavshedspligtsbestemmelser. Kommissionen kan anmode Københavns Byret om at lade myndigheder, virksomheder eller personer indkalde til at afgive forklaring for retten, og retten kan på kommissionens begæring pålægge tredjemand at udlevere dokumenter. Undlader tredjemand at efterkomme pålægget, finder retsplejelovens § 178 anvendelse. Forklaring afgives i så fald for lukkede døre efter reglerne i retsplejeloven.

Undersøgelseskommissionen afslutter sit arbejde med afgivelsen af en beretning, der offentliggøres.

Baggrunden for lovforslaget var et ønske fra det færøske Lagting om, at der blev nedsat en undersøgelsesret efter retsplejelovens § 21 a, som skulle undersøge omstændighederne i forbindelse med aktieombytningen i Føroyabanken og Sjovinnubanken den 22. marts 1995.

Den danske regering havde tidligere tilbudt at gennemføre en såkaldt ekspertundersøgelse af sagen. På baggrund heraf fremsatte justitsministeren den 25. april 1995 lovforslaget om en undersøgelseskommission. Lovforslaget skulle kun træde i kraft, hvis både Folketinget og Lagtinget vedtog loven.

I sin betænkning af 24. maj 1995 over forslaget om en undersøgelseskommission udtrykte Lagtingets Retsudvalg ønske om en række ændringer i det oprindeligt fremsatte lovforslag. Justitsministeren stillede herefter i en tilføjelse til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs betænkning af 31. maj 1995 over lovforslaget ændringsforslag, der på en del punkter imødekom de færøske ønsker, og Folketinget vedtog herefter loven den 2. juni 1995.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 121 stemmer.
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Pia Larsen (V), Óli Breckmann (KF), Anne Birgitte Lundholt (KF), Jes Lunde (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Bjørn Elmquist (RV), Erhard Jakobsen (CD) og Frank Aaen (EL)