L 9 Forslag til lov om ændring af lov om sterilisation og kastration.

Af: Sundhedsminister Torben Lund (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Ved loven ophæves reglen om, at sterilisation som hovedregel skal foretages på et sygehus. Det gøres herved muligt for sygehuskommunerne selv at bestemme, hvorledes sterilisationstilbudet skal tilrettelægges, herunder om sterilisationsoperationer skal foregå i sygehusvæsenet eller hos praktiserende speciallæger.

Med loven ophæves samtidig bestemmelsen om, at overlæger kan nægte at medvirke ved sterilisationsindgreb, da den var uden praktisk betydning. For så vidt angår kastration, medfører loven, at dette indgreb i fremtiden også vil kunne udføres hos praktiserende speciallæger. Samtidig ophæves overlægers adgang til at nægte at medvirke ved kastration.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at udgifterne til sterilisationsbehandlingen i samme omfang som tidligere ville blive afholdt af det offentlige sundhedsvæsen.

Speciallæger skulle ikke have Sundhedsstyrelsens tilladelse til at foretage sterilisationsoperationer uden for et sygehus. Både indgreb på mænd og kvinder var i dag enkle og kunne på forsvarlig måde foretages af en speciallæge uden for sygehusvæsenet. Sundhedsstyrelsen fandt derfor ikke, at der var en faglig begrundelse for at kræve en sådan tilladelse.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 117 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Lis H. Noer (V), Karen Højte Jensen (KF), Birgitte Husmark (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Dorit Myltoft (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)