Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).
Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.
Loven åbner mulighed for, at en person med midlertidig opholdstilladelse efter jugoslaverloven (lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v.) kan tage visse former for beskæftigelse. Det drejer sig om ulønnet beskæftigelse i forbindelse med trænings- og arbejdsprogrammer, der er etableret via arbejdsmarkedets parter, og om lønnet beskæftigelse, såfremt en stilling har været udbudt i 3 måneder uden at blive besat.
Loven indeholder desuden en række bestemmelser, der muliggør en styrkelse af undervisningstilbuddene til flygtningegruppen. Endvidere åbnes mulighed for, at flygtningegruppen kan deltage i fritidsundervisning.
Loven indebærer herudover en række forbedringer i indkvarteringsforholdene for personer med midlertidig opholdstilladelse, bl.a. muliggøres privat indkvartering.
Endelig åbner loven mulighed for støtte til frivillig tilbagevenden. Der indføres en fortrydelsesret, således at opholdstilladelsen først bortfalder, når den pågældende har opholdt sig uden for landet i mere end 3 på hinanden følgende måneder.
I den skriftlige fremsættelsestale anførte indenrigsministeren bl.a.: »Hensigten med lovforslaget er at skabe det retlige grundlag for at gennemføre de tiltag, som er indeholdt i den redegørelse, jeg i dag sammen med udenrigsministeren og ministeren for udviklingsbistand har afgivet om den danske politik over for flygtninge fra det tidligere Jugoslavien, der opholder sig i Danmark.
Redegørelsen bygger på to grundelementer i regeringens politik over for krigsflygtningene fra Bosnien-Hercegovina. Det ene er, at der ikke ændres ved lovens nugældende ordning, som er, at asylsagsbehandlingen skal iværksættes efter udløbet af 2-års-fristen for meddelelse af midlertidig opholdstilladelse til den enkelte krigsflygtning. Det andet hovedelement er, at vilkårene for de personer, som har midlertidig opholdstilladelse her i landet, skal forbedres bl.a. på grund af det lange tidsrum, som de pågældende personer har opholdt sig her i landet.«
Lovforslaget vedtaget med 68 stemmer (S, SF, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)) mod 49 (KF, V og FP).