L 202 Forslag til lov om ændring af lov om sygehusvæsenet.

Af: Sundhedsminister Torben Lund (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven bliver det præciseret, at amtskommunerne ikke må opkræve betaling for behandling, som patienterne har ret til at modtage gratis. Det bliver samtidig slået fast, at amtskommunerne ikke kan deltage i ledelsen og finansieringen af sygehuse, der ikke drives efter sygehuslovens regler.

Lovforslaget blev fremsat på baggrund af, at Indenrigsministeriet havde påbudt Sønderjyllands Amt at sørge for, enten at Aabenraa Sygehus ophørte med at opkræve betaling af patienter for ydelser, som efter loven skulle ydes vederlagsfrit, eller at Sønderjyllands Amt omgående bragte sin deltagelse i Den selvejende institution Aabenraa Sygehus til ophør. Sønderjyllands Amtsråd havde den 7. februar 1994 meddelt, at man ikke agtede at følge Indenrigsministeriets påbud.

Efter regeringens opfattelse var der ikke tvivl om, at det stred mod sygehusloven, såfremt offentlige sygehuse opkrævede betaling for sygehusbehandling, som patienterne havde ret til at få vederlagsfrit, men lovforslaget skulle fjerne den opståede usikkerhed af hensyn til patienterne.

Lovforslaget vedtaget med 64 stemmer (S, SF, CD, RV og Lysholm Christensen (KRF)) mod 50 (KF, V, FP, Merethe Due Jensen (KRF) og Inger Stilling Pedersen (KRF)).
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Jørgen Winther (V), Karen Højte Jensen (KF), Birgitte Husmark (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Dorit Myltoft (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)