L 176 Forslag til lov om aktindsigt i miljøoplysninger.

Af: Miljøminister Svend Auken (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indfører en række bestemmelser, der udvider den eksisterende adgang til aktindsigt i miljøoplysninger. De væsentligste bestemmelser er følgende:

- Ud over de myndigheder m.v., som er omfattet af § 1 i offentlighedsloven, gælder loven for organer med offentligt ansvar for miljøet og underlagt offentlig kontrol.

- Retten til aktindsigt i miljøoplysninger begrænses ikke af særlige bestemmelser om aktindsigt i anden lovgivning.

- Loven omfatter alle miljøoplysninger, der er til rådighed i skriftlig form, i billed- eller lydform eller på edb, uanset hvornår oplysningerne er tilvejebragt. - Der skal træffes afgørelse i en sag om anmodning om aktindsigt i miljøoplysninger senest 2 måneder efter modtagelsen af anmodningen.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at dets formål var en fuldstændig gennemførelse af Rådets direktiv nr. 90/313/EØF om fri adgang til miljøoplysninger.

Direktivets væsentligste bestemmelser var allerede gældende i Danmark gennem offentlighedsloven og forvaltningsloven, men direktivet gik imidlertid videre end disse love på tre punkter.

For det første gav direktivet ret til aktindsigt i miljøoplysninger hos en videre kreds end i den danske lovgivning; for det andet fastsatte direktivet en absolut frist på 2 måneder til at træffe afgørelse i en sag om aktindsigt, og for det tredje kunne retten til aktindsigt i miljøoplysninger ikke begrænses af, hvornår oplysningerne var tilvejebragt eller af andre særlige regler, som tilfældet var efter offentlighedsloven og forvaltningsloven.

Det fremgik af Miljø- og Planlægningsudvalgets betænkning over lovforslaget, at der var blevet stillet spørgsmål om rækkeviden af lovforslagets § 1, stk. 2, dvs. om afgrænsningen af begrebet »organer med offentligt ansvar for miljøet og underlagt offentlig kontrol«, og at miljøministeren havde præciseret bestemmelsens gyldighedsområde over for udvalget.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 116 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Martin Glerup (S), Filt Jensen (V), Jens Jørgensen (KF), Steen Gade (SF), Ernst B. Schmidt (FP), Svend Aage Jensen (CD), Vibeke Grønbæk (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)