L 103 Forslag til lov om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.

(Gruppelivsforsikring).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven giver livsforsikringsselskaber mulighed for at opnå samme stilling som pensionskasser i forbindelse med oprettelse af pensionsordninger, hvor der er tilknyttet en såkaldt gruppelivsordning.

Bidrag til gruppeliv er normalt ikke fradragsberettiget, og gruppeliv må derfor ikke indgå som et element i en fradragsberettiget ordning.

Efter de hidtil gældende regler skulle livsforsikringsselskaber holde fradragsberettiget forsikring og ikkefradragsberettiget gruppelivsordning adskilt i to ordninger. Arbejdsgiveren skulle derfor indberette bidraget til gruppelivsordningen som en del af den almindelige løn og desuden indeholde A-skat af bidraget. Fra 1. januar 1994 skal arbejdsgiveren endvidere indeholde arbejdsmarkedsbidrag.

Pensionskasser med tilknyttet gruppeliv kan betale gruppelivsordningen af pensionsordningens overskud, men det betyder, at de ikke har mulighed for at adskille medlemmernes indbetalinger til ordningerne. Derfor er der særlige regler i pensionsbeskatningsloven, hvorefter arbejdstageren fortsat har ret til at se bort fra sine samlede præmier ved opgørelsen af sin skattepligtige indkomst efter de almindelige regler for fradragsberettigede ordninger, selv om præmien til gruppeliv ikke er fradragsberettiget.

Pensionskassens præmiebetaling vedrørende gruppelivsordningen skal samtidig betragtes som B-indkomst for arbejdstageren, og pensionskassen har oplysningspligt om præmiebetalingen over for skattemyndighederne.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 128 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Peter Brixtofte (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Ebba Strange (SF) og Ole Donner (FP)