F 37 Hvad kan regeringen oplyse om optagelsesforhandlingerne med de fire EFTA-lande og konsekvenserne for dansk EU-politik?

Til: Udenrigsminister Niels Helveg Petersen () Statsminister og Poul Nyrup Rasmussen (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiveret dagsorden:

D 61. Af Ivar Nørgaard (S), Kent Kirk (KF), Charlotte Antonsen (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Annette Just (FP), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Lysholm Christensen (KRF).

Fremsat ................ FF 11174
Vedtaget ................ FF 11263

Fuld tekst:

D 61. Af Ivar Nørgaard (S), Kent Kirk (KF), Charlotte Antonsen (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Annette Just (FP), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Lysholm Christensen (KRF):

»Folketinget hilser med tilfredshed, at der mellem Den Europæiske Union og Østrig, Sverige, Finland og Norge er færdigforhandlet traktrater om disse fire landes indtræden i EU. Det er i overensstemmelse med et hovedmål for Danmarks Europapolitik gennem en årrække. Folketinget udtrykker tilfredshed med, at også de nye medlemslande vil deltage fuldt ud i regeringskonferencen i 1996 og forberedelserne hertil.

Med disse ændrede vilkår for udviklingen af samarbejdet i EU opfordrer Folketinget regeringen til

- at arbejde for, at nordiske synspunkter ikke mindst vedrørende fremme af
beskæftigelsen og forbedring af miljøet kommer til at præge udviklingen i Europa,

- at arbejde for, at der snarest tilvejebringes vilkår for en udvidelse af EU med central- og østeuropæiske lande, herunder de baltiske lande,

- at arbejde for, at Danmark spiller en aktiv rolle inden for rammen af Maastricht-Traktatens og Edinburgh-Aftalens bestemmelser om den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik,

- at udvikle målsætningen om større åbenhed og mere nærhed og demokrati i samarbejdet,

- at gennemføre en procedure, der sikrer en vurdering af Kommissionens forslag i forhold til nærhedsprincippet.

Folketinget fastslår endvidere på linje med dagsordenen af 30. november 1993, at Danmarks holdning til borgerskab, Den Økonomiske og Monetære Union, fælles forsvarspolitik og fælles forsvar og retlige og indre anliggender er fastlagt ved folkeafstemningen den 18. maj 1993 og kun kan ændres gennem en ny folkeafstemning.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 61 vedtaget enstemmigt med 109 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Ivar Nørgaard (S), Charlotte Antonsen (V), Kent Sand Kirk (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Annette Just (FP), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)