B 21 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om levnedsmidler.

Af: Jørn Jespersen (SF) , Steen Gade (SF) og Birgitte Husmark (SF)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag til ændring af lov om levnedsmidler og at ændre tilhørende vejledninger m.v., så det sikres, at forbrugerne får en reel information om fødevarers kvalitet, oprindelse, produktionsmåde, forarbejdning, indhold og anvendte tilsætningsstoffer.

Samtidig skal det sikres, at producenternes vildledning af forbrugere standses med hensyn til ernæringsmæssige og sundhedsmæssige anprisninger.«

Selv om den gældende levnedsmiddellov indeholdt et forbud mod vildledning af forbrugerne, fandt forslagsstillerne, at loven ikke var præcist nok formuleret, ikke konkret nok udmøntet i vejledninger og ikke blev systematisk fulgt op. Forbrugerne manglede en række relevante informationer om fødevarernes kvalitet, oprindelse, produktions- og forarbejdningsmetode, indhold og anvendte tilsætningsstoffers funktion og eventuelle skadevirkninger. Der var derfor behov for nye og ensartede retningslinjer, som præciserede betydningen af lovens generelle bestemmelser.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Karen Højte Jensen (KF), Birgitte Husmark (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Dorit Myltoft (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)