L 272 Forslag til lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

Af: Arbejdsminister Jytte Andersen (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 273 og L 274.

Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Loven samler de hidtidige regler om arbejdstilbud til ledige og reglerne om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring. Reglerne om den ordinære formidlingsvirksomhed bevares stort set uændrede.

Udgangspunktet for ledige er et nyt dagpenge- og tilbudssystem opdelt i 2 perioder a henholdsvis 4 og 3 år, som hver kan forlænges med 2 orlovsperioder på hver 1 år.

Loven giver mulighed for, at såvel offentlige virksomheder som institutioner m.v. kan få støtte til at ansætte ledige i jobtræning eller særligt tilrettelagte jobtræningsforløb. For beskæftigede forbedres først og fremmest muligheden for efter- og videreuddannelse og orlov.

Loven giver arbejdsformidlingen og kommunerne og amtskommunerne de samme redskaber i hænde til den arbejdsmarkedspolitiske indsats. Disse er: Formidling af ustøttet arbejde. Information og vejledning. Individuel handlingsplan. Jobtræning. Uddannelse - herunder orlov til uddannelse. Jobrotation. Etableringsydelse og særligt tilrettelagte jobtræningsforløb.

Arbejdsministeren nedsætter ifølge loven et landsarbejdsråd, der skal rådgive med hensyn til styringen af arbejdsmarkedsindsatsen på landsplan. I forbindelse med styringen af det regionale arbejdsmarked nedsættes i hvert amt et arbejdsmarkedsråd. De samlede offentlige udgifter i henhold til loven fastlægges på de årlige finanslove. For 1994 fastlægges rammen for indsatsen til 12 mia. kr. Dette svarer til en skønnet gennemsnitlig ledighed på 335.000 personer.

Lovforslaget skulle ses i sammenhæng med de samtidig fremsatte forslag om en orlovsreform og en ændring af reglerne i arbejdsløshedsforsikringsloven, se også L 273-275. Samlet udgjorde disse forslag arbejdsmarkedsreformen.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (S, CD, RV og KRF) mod 59 (KF, V, SF og FP).
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Helge Sander (V), Per Stig Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Poul Nødgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Jørgen Estrup (RV) og Knud Glønborg (KrF)