L 189 Forslag til lov om ændring af lov om biavl.

(Forbud mod hold af bier af visse racer).

Af: Landbrugsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven bemyndiges landbrugsministeren til inden for nærmere angivne områder at fastsætte regler om fredning af visse biracer m.m., herunder fastsætte bestemmelser om fjernelse eller tilintetgørelse af bifamilier, som af hensyn til fredningen anses for uønskede.

Derudover foretages der en modernisering af lovens § 2 om adgang til bigårde for personer, der er bemyndiget af landbrugsministeren, med henblik på gennemførelse og kontrol af bestemmelser fastlagt i loven eller i medfør af loven.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at Statens Planteavlsforsøg havde foretaget en undersøgelse af de brune Læsø-biers genetiske renhed. Resultatet af undersøgelsen viste, at den brune bi overvejende findes i sin rene genetiske form. Undersøgelsen viste imidlertid også, at antallet af bier af blandet race er steget fra 13 pct. i 1990 til 25 pct. i 1992. På baggrund af blandingen med de gule bier konkluderede undersøgelsen, at kun ved at udskifte dronninger i gule familier kunne den brune bi bevares.

Forslaget skabte således ifølge bemærkningerne bl.a. mulighed for gennemførelse af særlige foranstaltninger til bevaring af den brune honningbi på Læsø, som er tilpasset øens særlige forhold.

Lovforslaget vedtaget med 88 stemmer (S, KF, SF, CD, RV og KRF) mod 28 (V og FP).
Partiernes ordførere
Henning Nielsen (S), Christian Mejdahl (V), Jens Peter Rønholt (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Hans Larsen-Ledet (RV), Svend Aage Jensen (CD) og Henning Lysholm (KrF)