L 185 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven.

(Faglige kontingenter m.v.).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Lovens formål er at give det enkelte medlem af en faglig forening - men ikke af en a-kasse - valgfrihed med hensyn til, om foreningen skal indberette medlemmets kontingentbetalinger til skattemyndighederne eller ej.

Efter loven kan det enkelte foreningsmedlem pålægge foreningen ikke at foretage indberetning om den pågældendes kontingentbetalinger. Derved kan medlemmet hindre, at myndighederne får kendskab til medlemskabet.

Fravælger et foreningsmedlem indberetning, fortaber medlemmet retten til fradrag for de ikkeindberettede kontingentbetalinger.

Af den skriftlige fremsættelse fremgik det, at det var blevet anført, at fagforeningers pligt til årligt at indberette medlemmernes kontingentbetalinger til skattemyndighederne udgjorde en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om privatlivets fred. Synspunktet var, at medlemskab af en fagforening kunne være udtryk for en politisk meningstilkendegivelse. Den enkelte borger har krav på, at myndighederne kun gennemtvinger et kendskab til politiske holdninger, når afgørende samfundshensyn taler derfor.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 105 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Jan Petersen (S), Peter Brixtofte (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Birthe Hansen (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Knud Glønborg (KrF)