L 172 Forslag til lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet.

Af: Arbejdsminister Knud Erik Kirkegaard (KF)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer, at arbejdsgiveren får pligt til skriftligt at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet senest 1 måned efter, at arbejdet er påbegyndt. Oplysningspligten har til formål at klargøre lønmodtagernes retsstilling og skabe større gennemsigtighed på arbejdsmarkedet.

Oplysningspligten omfatter de væsentligste oplysninger vedrørende ansættelsesforholdet, bl.a. oplysninger om arbejdets art, lønmodtagerens titel, ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt, ferierettigheder, opsigelsesvarsler, løn og arbejdstid. Hvis der er tale om udstationerede lønmodtagere, skal arbejdsgiveren endvidere oplyse om udstationeringens varighed, den valuta, lønnen udbetales i, eventuelle fordele i forbindelse med opholdet i udlandet, om der er taget skridt til at få udstedt de nødvendige attester i forbindelse med udstationeringen, og, hvis dette er aftalt, hvad der skal gælde ved lønmodtagerens tilbagevenden til Danmark.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at dette gennemførte Rådets direktiv nr. 91/533/EØF om arbejdsgiverens pligt til at underrette arbejdstageren om vilkårene for arbejdskontrakten eller ansættelsesforholdet.

Baggrunden for direktivet var, at man forventede en større bevægelighed i arbejdsstyrken som følge af gennemførelsen af det indre marked. Denne bevægelighed og de mange forskellige former for ansættelsesforhold og -aftaler, der eksisterede i EF-landene, skabte behov for, at lønmodtagerne fik ret til at få præciseret de konkrete arbejdsvilkår og behov for at kunne føre bevis for tidligere beskæftigelse.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 120 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Ole Vagn Christensen (S), Charlotte Antonsen (V), Per Stig Møller (KF), Tommy Dinesen (SF), Poul Nødgaard (FP), Jørgen Estrup (RV) og Knud Glønborg (KrF)