B 104 Forslag til folketingsbeslutning om opfordring til at trække aktstykke nr. 320 om ydelse af et statslån på 1,0 mia. til Færøerne tilbage fra Finansudvalget.

Af: Kim Behnke (FP) , Kirsten Jacobsen (FP) og Poul Nødgaard (FP)
Samling: 1992-93
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. beh henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer finansministeren til at trække akt- stykke nr. 320 i folketingsåret 1992-93 tilbage fra Finansudvalget. I aktstykket søger ministeren om tilslutning til at yde Færøerne et statslån på 1,0 mia. kr. Ministerens ansøgning er afledt af en aftale indgået mellem den danske regering og det færøske landsstyre den 28. maj 1993 om bl.a. ydelse af statslånet på 1,0 mia. kr.«

Baggrunden for beslutningsforslaget var, at finansministeren ved et aktstykke (bevillingsansøgning) havde anmodet om Finansudvalgets tilslutning til, at der blev ydet Færøernes landsstyre et statslån på op til 1 mia. kr. dels til dækning af landsstyrets likviditetsbehov til og med oktober 1993, dels til landsstyrets indskud i de to færøske banker, hvis indskud viste sig nødvendige til sikring af bankernes likividitet og solvens. Regeringen havde den 28. maj 1993 indgået en rammeaftale med landsstyret, der dels skulle medvirke til at afbøde virkningerne af krisen på Færøerne, dels angav rammerne og betingelserne for statens medvirken ved en løbende refinansiering af landskassens gæld.

Forslagsstillerne var modstandere af den indgåede aftale og fremsatte beslutningsforslaget med henblik på, at aktstykket blev trukket tilbage af finansministeren.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 8 (FP) stemte for, 114 (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) imod.
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), Svend Heiselberg (V), Anne Birgitte Lundholt (KF), Jes Lunde (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Kim Behnke (FP) og Inger Marie Bruun-Vierø (RV)