L 289 Forslag til lov om dispensation fra forskellige love i forbindelse med oprettelsen af erhvervszoner.

Af: Arbejdsminister Knud Erik Kirkegaard (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 281, L 288, L 292, L 293, L 294, L 297, og L 299.

Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Loven giver arbejdsministeren hjemmel til - i det omfang det ikke strider mod Danmarks internationale forpligtelser - at godkende aftaler, som indgås mellem de ansatte og en virksomhed, der er beliggende i et område med erhvervszonestatus, og som fraviger ellers ufravigelige regler i følgende love eller ufravigelige regler i administrative bestemmelser fastsat i medfør af disse love:

- lov om ferie

- medhjælperloven

- lov om arbejdsmiljø, kapitel 9 og 10

- lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer

- lov om værnepligtsorlov.

Lovforslaget fremsattes som et led i regeringens aktiveringspakke (L 281 - L 300). Det var en udmøntning af aftalen om aktiveringsinitiativer indgået den 8. maj 1992 mellem KF, V, RV, CD, KRF og FP (L 281, L 288, L 289, L 291, L 292, L 293, L 294, L 297 og L 299). Lovforslaget skulle ifølge bemærkningerne til lovforslaget bidrage til at gennemføre etableringen af en række geografisk afgrænsede erhvervszoner, hvor der skulle tilbydes virksomheder, som skaber nye arbejdspladser, særlig gunstige vilkår. Etablering af erhvervszoner skulle sigte på at styrke erhvervsudvikling og beskæftigelse inden for økonomisk udsatte områder.

Erhvervszonerne ville blive oprettet ved et landsplansdirektiv efter planlovens § 3 efter forudgående drøftelser mellem regeringen og de enkelte kommuner samt i nødvendigt omfang tillige amtskommunerne.

Det fremgik endvidere af bemærkningerne, at det var en væsentlig del af aftalen, at der var tale om en forsøgsordning, som var begrænset såvel tidsmæssigt som geografisk. Forsøgsordningen var derfor begrænset til nye og allerede etablerede virksomheder, der i perioden frem til udgangen af 1994 skabte nye arbejdspladser i de erhvervszoner, der ville blive etableret. De under ordningen ydede begunstigelser skulle ophøre med udgangen af 1999.

Der sigtedes mod at etablere op til 10 erhvervszoneaftaler med interesserede kommuner i Bornholms Amt, Nordjyllands Amt og Storstrøms Amt et eller flere af følgende kriterier:

- særlig omfattende erhvervsmæssige omstillinger

- høj ledighed

- væsentligt stigende ledighed.

Lovforslaget vedtaget med 66 stemmer (KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 61 (S og SF).
Partiernes ordførere
Pernille Forchhammer (S), Poul Erik Dyrlund (S), Helge Sander (V), Pia Christmas-Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Poul Nødgaard (FP), Kim Behnke (FP), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)