L 243 Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven og forskellige andre skattelove.

(Selvangivelsesreform).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven gennemfører en ny selvangivelsesreform for ikkeerhvervsdrivende.

Ikkeerhvervsdrivende borgeres første kontakt med skattemyndighederne om selvangivelsen bliver fremover modtagelsen i marts eller april måned af et selvangivelsesskema, der er påført de selvangivelsesoplysninger, som skattemyndighederne er i besiddelse af.

Afskaffelsen af oplysningskort vil bevirke, at mellem 1 og 1 1/2 million flere skattepligtige end i dag må indgive den fortrykte selvangivelse i korrigeret stand. En del af disse vil være personer, der i dag anvender oplysningskortene. For at give skattemyndighederne tid til at behandle denne yderligere selvangivelsesmængde inden 1. juli, der er fristen for indbetaling af restskat på op til 25.000 kr. uden procenttillæg, er det nødvendigt at fremrykke selvangivelsesfristen fra den 15. maj til den 1. maj. Denne fremrykkelse af selvangivelsesfristen bevirker imidlertid også, at skattemyndighederne skal udsende de fortrykte selvangivelsesskemaer tidligere end i dag. Derfor er det nødvendigt at skærpe fristen i januar måned for virksomhedernes indberetning af oplysninger til skattemyndighederne.

For at reducere antallet af fortrykte selvangivelser, der skal korrigeres af borgerne, og til præcisering af de fortrykte oplysninger indeholder loven en række ændringer af skattekontrollovens bestemmelse om udlåneres årlige indberetning til skattemyndighederne om låneforhold.

Lovforslaget skulle ses i lyset af regeringens stadige bestræbelser på at forenkle den offentlige administration og styrke borgernes retssikkerhed.

Lovforslaget vedtaget med 115 stemmer (S, KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 10 (SF).
Partiernes ordførere
Anne-Marie Meldgaard (S), Peter Brixtofte (V), Pernille Sams (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)