L 239 Forslag til lov om folkeskolen.

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1991-92
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Lovforslaget indeholdt følgende hovedelementer:

- nyformulering af folkeskolens formål med øget vækst på kulturelle forudsætninger, indsigt, virkelyst og handlekraft og præcisering af ansvarsfordelingen mellem kommuner, skoler, forældre og elever,

- justering af fagrækken med flere timer til eleverne og øget vægt på fremmedsprog og de naturfaglige områder,

- målstyring i stedet for detailstyring, bl.a. gennem styrkelse af den faglige kvalitet, øget vægt på undervisningsdifferentiering, flere valgmuligheder for eleverne på de ældste klassetrin og større frihed til organisering af undervisningen,

- større omsorg for de bogligt svage elever, bl.a. gennem præcisering af retten til individuel undervisning, bedre tid til indlæringen, øget brug af edb-teknologi og mere plads til praktiske og musiske valgfag,

- mulighed for samarbejde med det omgivende samfund, bl.a. gennem kulturelle aktiviteter og mulighed for voksendeltagelse i undervisning på de ældste klassetrin.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det lå i direkte forlængelse af den gennemgående ændring af folkeskolens styrelsesregler, som Folketinget vedtog i maj 1989, og som medførte oprettelse af skolebestyrelser.

Forslaget skulle også ses i sammenhæng med ændringen i 1988, som øgede kommunernes muligheder for at sikre bedre overensstemmelse mellem elevtal og ressourceforbrug, og ændringerne i 1990, der gjorde skolebestyrelserne til skolens vigtigste ledelsesorgan.

Grundlaget for forslaget var endvidere en række erfaringer fra det meget omfattende 4-årige udviklingsprogram for folkeskolen, som Folketinget vedtog i 1987, samt erfaringerne fra de mange friskoleforsøg på folkeskoleområdet.

Lovforslaget var således sidste led i en lang række reformer, der var foretaget over en flerårig periode.
Partiernes ordførere
Pernille Forchhammer (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Jette Pors (CD), Ole Vig Jensen (RV) og Henning Lysholm (KrF)