L 217 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Fribolig for forældre m.fl.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Ifølge loven bliver indehaveren af en ejerbolig, som stilles til rådighed for hans forældre, stedforældre eller bedsteforældre, beskattet efter procentreglerne, når der enten ikke betales leje, eller lejen er mindre end et beløb, som beregnes efter procentreglerne. Lejebetaling, der overstiger dette beløb, medregnes i indkomsten sammen med det beløb, der beregnes efter procentreglerne.

Hvis der er tale om en lejlighed i en udlejningsejendom, beregnes skatten af markedslejen, da procentreglerne ikke kan anvendes i sådanne tilfælde.

Loven vil i langt de fleste tilfælde medføre en lempeligere beskatning af de pågældende ejere, da lejeværdi beregnet efter procentreglerne som regel er lavere end markedslejen.

Baggrunden for fremsættelsen af lovforslaget var, at en boligejer blev beskattet efter gældende regler, selv om boligen var stillet til rådighed for nære familiemedlemmer helt eller delvis uden betaling.

Forslaget fik sin endelige udformning efter vedtagelsen af et ændringsforslag fra S, SF og RV.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 115 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Karen Jespersen (S), Peter Brixtofte (V), Kai Dige Bach (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)