L 19 Forslag til lov om biomedicinsk forsøgsvirksomhed samt om Det Etiske Råd og et videnskabsetisk komitésystem.

Samling: 1991-92
Status: Bortfaldet
Beh sammen med L 59.

Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Lovforslaget havde følgende indhold:

- Kapitel 1 beskrev lovforslagets formål og fastlagde definitionen af forsøg og behandlingsforsøg.

- I kapitel 2 fastlagdes Det Etiske Råds og det videnskabsetiske komitésystems opgaver. Det Etiske Råd skulle rådgive de videnskabsetiske komiteer og sundhedsvæsenets myndigheder i etiske spørgsmål.

Derudover skulle rådet følge udviklingen inden for det biomedicinske område samt informere offentligheden om udviklingen og sit eget arbejde.

Den Centrale Videnskabsetiske Komité skulle koordinere arbejdet i de regionale komiteer og rådgive disse i etiske spørgsmål. Komitéen skulle herudover behandle sager om biomedicinske forsøg samt bistå ved uddannelse af sundhedspersonale i patientkommunikation.

- I kapitel 3 og 4 blev Det Etiske Råd videreført, og det videnskabsetiske komitésystem blev lovfæstet.

- I kapitel 5 fastlagdes en række patientrettigheder, og der blev opstillet regler for en lovpligtig godkendelse af forsøg og behandlingsforsøg på mennesker og afdøde.

- I kapitel 6 fastsattes regler for finansieringen af Det Etiske Råd og komitésystemet.

- Endelig indeholdt kapitel 7 og 8 straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser.

Lovforslaget blev fremsat på baggrund af sundhedsministerens forslag til lov om et videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter, L 59.
Partiernes ordførere
Anna-Marie Hansen (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Karen Højte Jensen (KF), Birgitte Husmark (SF), Tom Behnke (FP), Lis H. Noer (CD), Vibeke Grønbæk (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)