L 77 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Forskning og udvikling).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter lovforslaget skulle selskaber, som er skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-3 og 5-6 og stk. 2, 1. pkt., samt § 2, stk. 1, litra a, og fonde, som er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven, ud over sædvanlige fradrag for driftsomkostninger og afskrivninger ved opgørelse af den skattepligtige indkomst kunne fradrage et yderligere beløb. Dette beløb skulle svare til 25 pct. af de udgifter, som afholdtes i tilknytning til den skattepligtiges deltagelse i det fælleseuropæiske forskningsprojekt EUREKA, i programmer under Nordisk Industrifond eller i EF-programmer i henhold til rammeprogrammet for Fællesskabets aktioner inden for forskning og teknologisk udvikling.

Det blev foreslået, at ekstrafradraget kun skulle kunne ydes for udgifter, der var afholdt til projekter, der var godkendt inden udgangen af 1993.

Det var i forslaget bestemt, at det skulle være en forudsætning for ekstrafradraget, at det pågældende forskningsprojekt på forhånd var godkendt af industriministeren.

Det var endvidere en betingelse for ekstrafradraget, at det pågældende forskningsprojekt ved udgangen af indkomståret var godkendt enten som EUREKA-projekt af Industri- og Handelsstyrelsen, som projekt af Nordisk Industrifond eller som EF-projekt af EF-Kommissionen.

Det var endelig en betingelse for fradraget, at udgifterne var afholdt inden for det budget, som virksomheden opstillede med henblik på at opnå godkendelse af Industri- og Handelsstyrelsen, Nordisk Industrifond eller EF-Kommissionen.

Den foreslåede ordning skulle meddeles til EF i medfør af EØF-traktatens § 93, stk. 3, om statsstøtte. Af hensyn til, at lovforslaget ikke kunne træde i kraft, før Kommissionen havde godkendt ordningen, blev det foreslået, at skatteministeren blev bemyndiget til at fastsætte tidspunktet for lovens ikrafttræden. Loven skulle have virkning for projekter, der blev godkendt efter den 1. januar 1991.

Lovforslaget var et led i en justering af lovforslagene nr. L 3- L 8.

For at begunstige danske virksomheders deltagelse i fælles og internationale EUREKA-forskningsprojekter, i programmer under Nordisk Industrifond samt i EF-programmer i henhold til rammeprogrammet for Fællesskabets aktioner inden for forskning og teknologisk udvikling blev det foreslået, at de udgifter, der blev afholdt i forbindelse med deltagelse i disse forskningsprojekter, kunne fradrages med 125 pct. af de afholdte udgifter. Der var således tale om, at de deltagende virksomheder fik en form for præmie for at deltage i de fælles nordiske og de fælles europæiske forskningsprojekter.

Lovforslaget nåede ikke at blive færdigbehandlet i 1. samling, men blev genfremsat i 2. samling som lovforslag nr. L 12; der henvises til omtalen i afsnit 12. B. under 2. samling.