L 5 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssig behandling af gevinst og tab på fordringer og gæld (kursgevinstloven) og forskellige andre skattelove.

(Finansielle kontrakter samt fordringer og gæld).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beh sammen med L 3, L 4, L 6 - L 8, L 27 - L 29, L 31, L 32, B 2 og B 3.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Forslaget indeholdt følgende elementer:

A) Indførelse af generelle regler for beskatningen af finansielle kontrakter (optioner, futures, terminskontrakter m.v.).

Der blev foreslået en generel, symmetrisk beskatningsmodel, hvorefter alle gevinster var skattepligtige og alle tab fradragsberettigede.

For at forhindre muligheden for risikofri, skattebetingede gevinster (skattearbitrage) blev dog foreslået en begrænsning af fradragsretten for tab på visse finansielle kontrakter vedrørende afståelse af aktier.

B) Der indførtes en symmetrisk beskatning for alle skattepligtige af kursgevinster og -tab på fordringer og gæld i fremmed valuta. Herefter ville det ikke være muligt for privatpersoner at opnå risikofri gevinster efter skat ved lånefinansieret investering i fremmedmøntede obligationer (de såkaldte 'australdollararrangementer').

C) Alle selskaber og fonde m.v. blev inddraget under den generelle skattepligt for gevinst og tab på fordringer og gæld, som gælder for næringsskattepligtige.

D) Fradragsretten for emissionskurstab på obligationer m.v. blev udvidet til også at omfatte alle fremmedmøntede obligationer for næringsskattepligtige og øvrige generelt skattepligtige efter kursgevinstloven.

E) Reglerne for mindsterenten blev justeret, således at konverterbare obligationsserier noteret over pari udgik.

F) Som led i 'skatteflugtspakken' i 1987 indførtes en bestemmelse om urealiserede kursgevinster ved fraflytning. Bestemmelsen omfatter utilsigtet alle fraflyttere uanset varigheden af deres forudgående skattepligt. Det blev foreslået at justere bestemmelsen, således at kortvarig skattepligt i Danmark ikke udløste beskatning ved fraflytning.

Lovforslaget var et led i regeringens marginalskattepakke.

Forslaget blev fremsat sammen med L 3, L 4, L 6, L 7 og L 8.

Lovforslaget nåede ikke at blive færdigbehandlet i 1. samling, men blev genfremsat i 2. samling som lovforslag nr. L 6.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Mogens Lykketoft (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jens Thoft (SF), Mogens Glistrup (FP), Elisabeth Arnold (RV), Bente Juncker (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)