L 203 Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen.

(Afbureaukratisering, deregulering m.v., herunder regler om frit skolevalg).

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Lovens formål er primært at øge skolernes selvforvaltning og selvbestemmelse med henblik på en effektiv udnyttelse af de kommunale ressourcer. Loven ophæver en række af de hidtil gældende bestemmelser, der bemyndigede ministeren til at fastsætte nærmere regler på et område. Herudover åbnes der med loven mulighed for, at der kan gives ekstraundervisning til elever i enkelte fag, og der gives kommunerne mulighed for at indføre et egentligt frit skolevalg. Forældrene har fortsat krav på, at deres barn kommer i den lokale distriktsskole.

Kommunerne får med loven udvidet deres mulighed for at ansætte ikke læreruddannede som timelærere. Dette kan ske, når der ikke på skolen findes lærere med liniefag i det pågældende fag, der både kan og vil undervise i faget.

Lovforslaget skulle ses som en opfølgning af de 2 i folketingsåret 1988-89 vedtagne ændringer af folkeskoleloven vedrørende klassestørrelser, skolenedlæggelser m.v. og om styrelsesforholdene i folkeskolen. Der henvises til Årbog & Registre 1988-89, side 114 og side 167.

Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (S, KF, V, FP, RV, CD, KRF, Steenholdt (Grønl.) og Hugo Holm (UP)) mod 18 (SF).
Partiernes ordførere
Pernille Forchhammer (S), Merete Aarup (KF), Inge Dahl-Sørensen (V), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Pia Dahl (FP), Marianne Jelved (RV), Jette Pors (CD) og Henning Lysholm (KrF)