B 6 Forslag til folketingsbeslutning om overholdelse af danske overenskomster og dansk lovgivning ved offentlige bygge- og anlægskontrakter.

Samling: 1989-90
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1.beh henvist til Boligudvalget (BOU).

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

'Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om ændring af licitationsloven, så det præciseres, at alle myndigheder, som er omfattet af EF-direktivet om samordning af fremgangsmåderne med hensyn til indgåelse af offentlige bygge- og anlægskontrakter ved alle udbud, som går i EF-licitation, pålægges at indføje i udbudsbetingelserne, at tilbudsgiverne som et minimum, i overensstemmelse med ILO-konvention nr. 94, skal overholde de betingelser for løn- og arbejdsvilkår, der er fastlagt i danske overenskomster og dansk lovgivning.'

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at det efter forslagsstillernes opfattelse kunne forventes, at entreprenører, der får arbejde i udlandet, i stigende grad medbringer deres egne ansatte. Det var derfor vigtigt at få klare retningslinjer, som medførte, at også udenlandske arbejdere, der kom til Danmark, skulle overholde danske overenskomsters og dansk lovgivnings betingelser for løn- og arbejdsvilkår.

Forslagsstillerne fandt to hovedgrunde til dette krav: danske firmaer ville i modsat fald komme i en unfair konkurrencesituation, og det ville få store konsekvenser for danske firmaers muligheder for at sikre deres medlemmer ordentlige løn- og arbejdsvilkår, hvis der skete social dumping. Forslagsstillerne henviste i øvrigt til, at der ikke i EF's nye direktiv om samordning af fremgangsmåder ved indgåelse af offentlige bygge- og anlægskontrakter (89/440/EØF) var et direkte krav om overholdelse af nationale overenskomster, love m.v., og at der ikke var hindringer for, at en medlemsstat pålagde, at det i udbudsbetingelser blev præciseret, at disse aftaler og regler skulle overholdes.

Beslutningsforslaget var en delvis genfremsættelse af et i folketingsåret 1988-89 fremsat beslutningsforslag nr. B 64, se Årbog og Registre 1988-89, s. 216.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 56 (S, SF og CD) stemte for, 58 (KF, V, FP, RV, KRF og Hugo Holm (UP)) imod.
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Kai Dige Bach (KF), Jens Peter Jensen (V), Holger K. Nielsen (SF), Kim Behnke (FP), Jørgen Estrup (RV), Sonja Albrink (CD) og Henning Lysholm (KrF)