L 142 Forslag til lov om ændring af lov om visse kreditinstitutter.

Af: Arbejdsminister Henning Baunbæk Dyremose ()
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 139 - L 141.

Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget.

Loven indeholder en bemyndigelse til ændring af den bekendtgørelse, hvori bestemmelserne om visse kreditinstitutter i det væsentlige er fastsat, jf. bekendtgørelse nr. 817 af 13. november 1986 om visse kreditinstitutter, der er udstedt med hjemmel i lovens § 4 b, § 5 og § 6.

Lovforslaget indeholder således bemyndigelse til ændring af bekendtgørelse på følgende områder:

- skærpede krav om oplysninger i regnskabet for kreditinstitutter, som indgår i en koncern eller koncernlignende forhold, og

- adgang for Finanstilsynet til at indhente oplysninger fra virksomheder, med hvilke kreditinstitutter indgår i koncern eller koncernlignende forhold.

Herudover indeholder loven en bemyndigelse til industriministeren til at fastsætte bestemmelser om kreditinstitutternes indberetningspligt vedrørende engagementer samt en revision af reglerne om tavshedspligt for kreditinstitutter, som indgår i en koncern eller koncernlignende forhold.

Som baggrund for lovforslaget henvistes i den skriftlige fremsættelsestale til et ønske om at sikre, at regelgrundlaget for visse kreditinstitutter fortsat i vidt omfang kunne følge de regler, der gjaldt for pengeinstitutterne.

Der henvistes i øvrigt til de samtidig fremsatte og behandlede lovforslag om henholdsvis forsikringsvirksomhed (L 139), om tilsyn med firmapensionskasser (L 140) og om ændring af lov om banker og spareksser m.v. (L 141).

Lovforslaget omfatter i øvrigt for en del det af industriministeren i folketingsåret 1987-88, 1. samling, fremsatte lovforslag om samme emne (L 88), se Årbog og Registre 1987-88, side 117.

Lovforslaget vedtaget med 114 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD og KRF) mod 13 (FP).
Partiernes ordførere
Jens Risgaard Knudsen (S), Erling Olsen (S), Jette Thomsen (KF), Svend Heiselberg (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Kim Behnke (FP), Jette Pors (CD) og Hans Larsen-Ledet (RV)