B 43 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af fradrag for reparation, vedligeholdelse m.v. af ejer- og lejerboliger.

Samling: 1988-89
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1.beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd: »Folketinget opfordrer regeringen til at gennemføre en lovgivning, hvorefter såvel ejere som lejere kan fradrage udgifter til reparation, vedligeholdelse m.v. af egen eller lejet bolig ved opgørelse af den skattepligtige indkomst efter følgende retningslinjer:

A. Fradrag kan foretages i den skattepligtige indkomst indtil et beløb af 15.000 kr. årligt. B. Fradraget kan kun foretages på grundlag af dokumenterede udgifter for arbejder udført af momsregistrerede virksomheder.

C. Ejere af en- og tofamilieshuse, ejerlejligheder og de i ligningslovens § 15 F omhandlede stuehuse, der tjener til helårsbolig for ejeren, bør i stedet for det omhandlede vedligeholdelsesfradrag have lejlighed til at vælge det eksisterende standardfradrag på 2.000 kr.«

Af bemærkningerne til beslutningsforslaget fremgik det, at det sigtede på at opmuntre til reparation, vedligeholdelse og gennemførelse af energibesparende foranstaltninger i ejer- og lejerboliger. Videre fremgik det, at forslaget efter forslagsstillernes opfattelse ville medføre øget beskæftigelse og sikre, at organiserede håndværkere og byggevirksomheder blev tilgodeset på bekostning af det såkaldte måneskinsarbejde.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 10 (CD og KRF) stemte for, 125 (S, KF, SF, V, FP og RV) imod.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jørgen Winther (V), Mogens Glistrup (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)