L 6 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Forbedring af konkurrenceevnen).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 835 af 18-12-1987
Beh sammen med L 7, L 8 og B 1.

Efter 1. beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. behandling.

Lovens formål er at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne. Dette sker ved skattelettelser til erhvervene og deres eksportmedarbejdere. Virksomhederne kan nu også fradrage udgifter, der afholdes til grundforskning. Ved grundforskning forstås mere langsigtet forskning, der ikke direkte har tilknytning til virksomhedens erhverv.

Endvidere er udgifter, der afholdes i forbindelse med deltagelse i de internationale forskningsprojekter EUREKA, ESPRIT, BRITE og RACE, nu fradragsberettigede med 125 pct. af de afholdte udgifter. Det vil sige, at der gives en egentlig præmie til virksomhederne for deltagelse i disse projekter.

Loven giver yderligere igangværende virksomheder ret til at fradrage gaver, som virksomhederne har ydet til almennyttige foreninger, institutioner, stiftelser m.v., der anvender deres midler, herunder de modtagne ydelser, til forskning. Foreningerne, stiftelserne og institutionerne skal være hjemmehørende her i landet, og Planlægningsrådet for Forskningen skal for det kalenderår, hvori gaven ydes, have godkendt de pågældende institutioner m.v. som berettigede til at modtage gaver med den virkning, at gavebeløbet kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Skattelettelserne for eksportmedarbejdere går ud på, at arbejdsgivere, som efter regning dækker eksportmedarbejderes udgifter til ophold i udlandet, herudover kan udbetale et beløb til dækning af udokumenterede udgifter.

Loven bestemmer desuden, at eksportmedarbejdere, som i løbet af indkomståret har opholdt sig i udlandet 2 måneder uafbrudt eller mindst 100 døgn ialt, har ret til et særligt udlandsstandardfradrag for merudgifter ved opholdet. Endelig bestemmer loven, at privatansatte medarbejdere, der opholder sig i udlandet over 6 måneder fordelt på 2 år, kan få halveret skatten af lønnen fra udlandet.

Lovforslaget var sammen med de samtidig fremsatte L 7 og L 8 et led i regeringens eksportpakke til forbedring af konkurrenceevnen.

Lovforslaget vedtaget med 115 stemmer (S, KF, V, RV, CD, FP og KRF) mod 23 (SF og FK).
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Mogens Lykketoft (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Aage Frandsen (SF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jens Skrumsager Skau (V), Aase Olesen (RV), Jørgen Estrup (RV), Bernhard Baunsgaard (RV), Bente Juncker (CD), Helge Dohrmann (FP), Preben Møller Hansen (FK) og Knud Glønborg (KrF)