L 244 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Beskatning af sømænd m.v. - Dansk Internationalt Skibsregister).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Lovforslaget indebar, at den samlede indkomstskat for danske sømænd blev nedsat med det beløb, der forholdsmæssigt faldt på den lønindkomst, der blev indtjent om bord på skibe, der var registreret i Dansk Internationalt Skibsregister.

For udenlandske sømænd blev det foreslået, at Skatteministeren blev bemyndiget til at bestemme, at der ikke skulle svares indkomstskat af lønindkomst for arbejde udført om bord på skibe i det ovennævnte register.

Lovforslaget blev fremsat i forbindelse med det af industriministeren fremsatte lovforslag nr. L 110 om Dansk Internationalt Skibsregister og havde endvidere nær sammenhæng med 3 lovforslag vedrørende sømandsskatteområdet, se L 241-243.

Det fremgik bl.a. af lovforslagets bemærkninger, at mandskabet ombord på skibe i andre internationale registre ikke betaler skat til flaglandet. På den baggrund var det nødvendigt på tilsvarende måde at lempe de danske skatteregler for søfolk for herved at bidrage til, at Dansk Internationalt Skibsregister kunne yde samme konkurrencemæssige vilkår som andre internationale registre. Hermed kunne man reducere udflagningen af danske skibe og øge beskæftigelsen af danske søfolk.

Som en forudsætning for iværksættelsen af de foreslåede skattefritagelsesregler anførtes bl.a. indgåelse af nye overenskomster for søfolk på internationalt konkurencedygtige vilkår.

Der var ved 1. behandling ikke umiddelbart flertal for lovforslaget, bl.a. fordi lovforslaget om Dansk Internationalt Skibsregister, som var en forudsætning for dette lovforslag, ikke var færdigbehandlet i Tinget.

Lovforslaget nåede ikke at blive færdigbehandlet i 1. samling, men blev genfremsat i 2. samling som lovforslag nr. L 24, hvorfor der henvises til omtalen heraf i afsnit 12. B under 2. samling.
Partiernes ordførere
Erling Christensen (S), Flemming Hansen (KF), Bente Albret Søltoft (SF), Svend Heiselberg (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Mogens Glistrup (FP), Henrik Michael Berlau (FK) og Knud Glønborg (KrF)