L 175 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(Regulering af dagpengenes højeste beløb og dagpengeudbetaling i 2.-5. uge efter arbejdsgiverperioden).

Af: Socialminister Mimi Jakobsen (CD)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 165 af 23-03-1988
Efter 1. beh henvist til Socialudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at private arbejdsgivere selv afholder udgiften til dagpenge i arbejdsgiverperioden på 1 uge, men derudover skal udbetale dagpenge for 2. til 5. uge mod efterfølgende refusion af lønmodtagerens bopælskommune. Offentlige arbejdsgivere skal selv afholde udgiften til dagpenge i arbejdsgiverperioden på 1 uge og de efterfølgende 12 uger, i alt 13 uger. Sygedagpenge beregnes normalt i alle tilfælde i de første 13 uger på grundlag af lønmodtagerens gennemsnitlige ugentlige lønindtægt i de sidste 4 uger før sygdommen.

Videre indebærer loven, at dagpengenes højestebeløb forhøjes.

Fremsættelsen af den del af lovforslaget, der vedrørte administrationen af dagpengeordningen for 2. til 5. fraværsuge, var en konsekvens af lovforslag nr. L 123 om nedsættelse af arbejdsgiverperioden.

Lovforslaget indeholdt ikke særlige regler for offentlige arbejdsgivere, men socialministeren stillede forslag herom i betænkningen.

Lovforslaget fik i øvrigt sin endelige udformning gennem vedtagelsen af ændringsforslag stillet af socialministeren og af nogle mindretal.

Lovforslaget vedtaget med 101 stemmer (S, KF, SF, V, CD og KRF) mod 5 (FP); 12 (RV og FK) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Asbjørn Agerschou (SF), Christian Mejdahl (V), Aase Olesen (RV), Yvonne Herløv Andersen (CD), Jane Oksen (FP), Jørgen Tved (FK) og Merethe Due Jensen (KrF)