Efter 1. beh henvist til Socialudvalget.
Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Socialudvalget.
Loven indebærer, at folkepensionerne og de laveste førtidspensioner forhøjes gennem en forhøjelse af grundbeløbet (for samgifte) og pensionstillægget for alle, hvorimod de højeste førtidspensioner nedsættes.
Videre sker der en udjævning af forskellene mellem pensionsbeløbene til enlige og samgifte pensionister og en forhøjelse af fradragsbeløbene for pensionstillæg og pensonlige tillæg til det dobbelte for gifte i forhold til enlige pensionister.
Endvidere fremrykkes afslutningen af samspilsløsningen fra 1. januar 1995 til 1. januar 1993, og beregningsgrundlaget for pristallet ændres, således at udgangspunktet bliver januar 1988 i stedet for januar 1980.
Endelig ophæves det særlige rådighedsbeløb for varmetillæg.
Af den skriftlige fremsættelse fremgik det, at forslaget skulle ses på baggrund af forhandlingerne om finansloven for 1988, hvor det var blevet aftalt, at de økonomiske rammer for pensionerne skulle forhøjes med ca. 2 mia. kr. om året.
Ophævelsen af det særlige rådighedsbeløb for varmetillæg var ikke med i det oprindelige lovforslag, men blev indsat efter et ændringsforslag fremsat af socialministeren. Om baggrunden for ændringsforslaget anførte ministeren i bemærkningerne til dette, at kommunerne ved vedtagelse af L 66 om varmetillæg havde fået mulighed for at forbedre reglerne om varmetillæg i forhold til de generelle regler af hensyn til de pensionister, der tidligere havde modtaget varmetillæg med et højere beløb. Da flere af de kommuner, der tidligere havde haft gunstigere regler, ikke havde benyttet sig af muligheden for at fastholde disse, var der for flere pensionister sket en reduktion af deres varmetillægsbeløb. Ministeren anførte videre:
»Et flertal i Folketinget har imidlertid ønsket en sikring af, at ingen pensionist, der har modtaget varmetillæg i 1987, skal modtage varmetillæg efter mindre gunstige regler i 1988.
På denne baggrund har socialministeren fundet det nødvendigt at ændre de særlige regler om kommunernes adgang til at træffe beslutning om højere varmetillæg. I stedet for kommunernes mulighed for generelt at forbedre reglerne skal der nu indføres en ret for de pensionister, der har modtaget varmetillæg før den 1. januar 1988, til også i 1988 at modtage varmetillæg efter de retningslinjer, der umiddelbart før dette tidspunkt var fastsat i de enkelte kommuner. Hvis de pågældende pensionister efter de kommunale retningslinjer vil modtage et højere varmetillæg end efter de generelle minimumsregler, der er fastsat af socialministeren, skal de således have varmehjælp udbetalt efter de af kommunerne fastsatte regler.«
To ændringsforslag stillet af SF i henholdsvis betænkningen og tillægsbetænkningen om, at modtagere af mellemste og højeste førtidspension ikke skulle have indtægtsnedgang, blev forkastet.
Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 117 stemmer (S, KF, SF, V, CD, FP, KRF og FK); 11 (RV) stemte hverken for eller imod.