L 165 Forslag til lov om ændring af lov om beskatning ved fusion af aktieselskaber m.v.

(Sparekassers omdannelse til aktieselskaber).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Lovforslaget gik ud på at ændre fusionsloven således, at der ved fusion af en sparekasse med et sparekasseaktieselskab i forbindelse med omdannelse til et aktieselskab ikke udløses likvidationsbeskatning af den ophørende sparekasse. Lovforslaget indebar således, at der ikke ved omdannelsen blev udløst skat af genvundne afskrivninger eller af gevinster efter kursgevinstloven.

Efter lovforslaget ville sparekasseaktieselskabet succedere i sparekassens skattemæssige stilling. Sparekassen skulle ikke beskattes af realisationsavancer eller -tab ved fusionen, og beskatningen forudsattes udskudt til det tidspunkt, hvor det fortsættende sparekasseaktieselskab realiserede avancen eller tabet.

Såfremt sparekassen fusionerede med et af den selv oprettet aktieselskab, hvori den ejede alle aktierne, var det efter lovforslaget muligt for det fortsættende sparekasseaktieselskab at fremføre sparekassens eventuelle underskud fra tidligere år.

Lovforslaget var en skattemæssig konsekvens af et af industriministeren fremsat lovforslag om ændring af bank- og sparekasseloven med det formål, at sparekasserne kunne omdannes til aktieselskaber ved fusion med et sparekasseaktieselskab, se L 86.

Skatte- og Afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Jens Skrumsager Skau (V), Aase Olesen (RV), Bente Juncker (CD), Mogens Glistrup (FP) og Knud Glønborg (KrF)