L 164 Forslag til lov om ændring af lov om en realrenteafgift af visse pensionskapitaler m.v.

(Fusion, fission og opløsning af visse samejeforhold m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 208 af 13-04-1988
Efter 1. beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven går ud på at indføre lempelser i realrenteafgiftsloven på en række punkter, således at reglerne ikke hæmmer de realrenteafgiftspligtige institutioners muligheder for at foretage ændringer i strukturer, som er blevet uhensigtsmæssige.

For det første indføres en regel, hvorefter realrenteafgiftspligtige institutioner ved fusion eller fission indtræder (succederer) i en overdragende realrenteafgiftspligtig institutions realrenteafgiftsmæssige stilling. Det betyder, at der ikke sker nogen ændring i den afgiftsmæssige behandling af aktiver, som overdrages ved fusion eller fission, og medfører blandt andet, at der ikke skal betales realrenteafgift af en eventuel avance på de aktiver, som overdrages, og at løbende formueafkast, som hidtil har været afgiftsfrit på grund af formuegodets anskaffelsestidspunkt, også vil være afgiftsfrit efter en eventuel fusion eller fission.

For det andet indføres en regel om, at der ikke skal betales realrenteafgift af afkast af fast ejendom, som en realrenteafgiftspligtig erhverver fra en anden realrenteafgiftspligtig ved opløsning af et samejeforhold, der er indgået før den 12. marts 1986.

For det tredje indføres en regel, som skal sikre, at skattepligtige hjælpe- og understøttelsesfonde ikke betaler både realrenteafgift og selskabsskat af samme formueafkast.

Endelig bestemmes det for det fjerde at udskyde fristen for rettidig indbetaling af realrenteafgift ved ophævelse af konti i løbet af afgiftsåret.

Lovforslaget vedtaget med 102 stemmer (S, KF, V, RV, CD, FP, KRF og FK) mod 17 (SF).
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Bente Albret Søltoft (SF), Jens Skrumsager Skau (V), Aase Olesen (RV), Bente Juncker (CD), Mogens Glistrup (FP), Preben Møller Hansen (FK) og Knud Glønborg (KrF)